YUNANISTAN

Yatırım ile Yunanistan Oturma İzni

BAŞKENT

Atina

ZAMAN DİLİMİ

UTC +3

YÜZÖLÇÜMÜ

131,957 km ²

KONUŞULAN DİLLER

Yunanca

EN YAKIN ÜLKELER

Türkiye, Bulgaristan

KONUM

Avrupa

NÜFUSU

10.75 million

PARA BİRİMİ

Avro

VİZESİZ ÜLKELER

Schengen Bölgesi içerisinde 26 ülke

Antik bir ülke olan Yunanistan, Ege ve İyon denizlerinde bulunan birçok adası ile birlikte güneydoğu Avrupa’ya kadar uzanır. Antik çağda etkili olan Yunanistan, genellikle Batı uygarlığının beşiği olarak anılır. Avrupa Birliği üyesi olan Yunanistan, Yunanistan Yatırım İkamet İzni sayesinde Schengen ülkelerine vizesiz seyahat imkanı sağlamaktadır. Yunanistan İkamet İzni, vizesiz seyahat, aile güvenliği, yüksek standarlarda sağlık hizmeti, eğitim ve iş fırsatları gibi avantajlara erişim olanağı sağlar.

Neden Yunanistan?

Yatırım ile yapılan Yunan ikametgah programı, size güzel bir konum, istikrarlı bir ortam ve Avrupa erişiminin yanı sıra bir Yunan mukimi olarak sonraki bir tarihte tam vatandaşlığa başvurma şansı sunar.

  • HIZLI, ESNEK ÖZGÜRLÜK: : Avrupa ikametinizi, Yunanistan’nın hızlı işlem süreci sayesinde sadece iki-üç ay içinde elde edebilirsiniz.
  • KOLAY AVRUPA SEYAHATİ: Bir Yunan mukimi olarak, vizeye ya da uzun pasaport kontrolüne gerek kalmadan Schengen Bölgesi’ndeki herhangi bir yere seyahat etmekte özgürsünüz. Ayrıca bu ülkelerden herhangi birinde altı aylık süre içerisinde üç aya kadar yaşayabilirsiniz.
  • SİZ VE AİLENİZ İÇİN AVRUPA GÜVENLİĞİ: Yunanistan ikamet izniniz, eşiniz ve bağımlı olan çocuklarınıza kadar uzanır ve onlara Yunanistan’da eğitim görme veya çalışma iznine sahip olma şansı verir.

Yasal Zemin

18 Nisan 2013 tarihinde, Yunanistan 4146/2013 sayılı yasayı yürürlüğe koymuştur. Yunanistan’da fiziksel olarak bulunan konut gayrimenkullerine en az 250.000 Avro yatırım yapan yabancı uyruklulara beş yıllık yenilenebilir bir Yunan ikamet vizesi hakkı sunuluyor. Beş yıllık bir ikamet izni verildikten sonra taşınmaz malın hala başvuru sahibine ait olması koşuluyla süresiz olarak yenilenebilir (her seferinde 5 yıllık süre dilimi için). Ancak, ikamet izinleri herhangi bir istihdam hakkı sunmaz.

Düşük Maliyetli Avrupa İkameti

Yunanistan’daki gayrimenkul yatırımcıları da emlak vergisi için % 24 oranında ek vergi ödemek zorundadır. Ancak, 250.000 € + vergi ve harçlarda (toplamda 300.000 €’ dan fazla) bu program, Avrupa’daki en düşük maliyetli ikamet iznini sunmaktadır. Yunan ikamet programı nispeten hızlıdır ve ikametgah kartının verilmesi yaklaşık 40 gün sürmektedir. Aile üyeleri için de avantajlı aile kuralları vardır.

Vatandaşlık ve Pasaport

Yunanistan’da yaşayan başvuru sahipleri, vatandaşlık ve pasaport için 7 yıl sonra başvurabiliriler. Başvuranlar vatandaşlığa hak kazandıktan sonra, daha fazla vize yenilemesi gerekli olmadığından yatırımlarını elden çıkarmakta serbesttirler. Ülkede ikamet etme gereği nedeniyle Yunanistan altın vize programı, yatırım ile vatandaşlıktan ziyade bir yatırım ile oturum izni programı olarak görülüyor. Ancak, Yunanistan’da yaşayacak olanlar için vatandaşlık seçeneği vardır.

Yatırım

Yunanistan ikamet vizesi için Avrupa’daki herhangi bir emlak ikamet vizesi programından daha az yatırım gerektiren  250.000 € ‘luk bir yatırım yapılması gerekiyor.  Yunan anakarasında veya herhangi bir adada bulunabilen mülk, konut veya ticari mülk olabilir. 250.000 € ‘luk asgari yatırımı karşılamak için herhangi bir dizi mülk birleştirilebilir. Müşterek alıcılar, yatırımları tek bir mülkte birleştirebilirler.

Süreç

Başvuru süreci, İkamet İzni verilinceye kadar yatırım süresinden itibaren yaklaşık 40 gün sürer. Adaylar, vizeye başvurmadan önce Yunanistan’da mülk yatırımını yapmış olmalıdır. AbroadBiz’ yoluyla bir mülk seçildikten sonra önerdiğimiz avukatlar mülkle alakalı başvuru sürecini, temlik-devir işlemlerini ve yasal çalışmaları üstlenir.

Tipik bir başvuru, kendi aramızda yapacağımız müzakerelerin ardından mülkleri görmek, avukatlarla görüşmek ve bir banka hesabı açmak için Yunanistan’a yapılan 3 veya 4 günlük bir ziyareti içerir. Sonrasında başvuru süreci, müşterinin temsil yetkisi altındaki avukatı sayesinde Yunaninstan içerisinde yürütülebilir. Bu aşamada her şeyin doğru bir şekilde yapılması durumunda, müşterinin oturma izinlerini almak için tekrar Yunanistan’a gitmesine ihtiyaç yoktur.

Şartlar

Gayrimenkul yatırımına ek olarak, başvuranların temiz bir sabıka kaydına ve sağlık sigortasına sahip olmaları gerekmektedir. Minimum konaklama şartı bulunmamakta ve yatırımın sürdürülmesi durumunda beş yıldan sonra ikamet vizesi yenilenebilmektedir.

Harç ve Giderler

Mülk alımı ve vize başvurusu için devlet, noter ve avukat ücretleri yaklaşık 15.000 € olacaktır. Buna ek olarak Yunanistan’da yeni konut alımlarında % 24 KDV ödenir.

Aile Üyeleri ve Tabi Kişiler

Nitelikli aile üyeleri, eş ve 18 yaşın altındaki tüm çocukları içerir. 18 yaş ve üstü çocuklar tam veya yarı zamanlı eğitim ve bağımlılık durumunda yeterlilik kazanabilir. Yunan ikamet programı son zamanlarda hem yatırımcının hem de eşinin ebeveynlerine kadar genişletildi.

Yunanistan’da Vergiler

Yunanistan’da yerleşik olmayanlar, Yunanistan’da elde ettikleri gelirler için vergi ödeyecekler, ancak ülke dışından elde ettikleri gelirler için vergi ödemeyeceklerdir. Gelir vergisi %22 oranında başlar. Yunanistan’da emlak gelirleri, %11 ile %33 arasında değişen oranlarda vergilendirilmektedir. Bazı giderler brüt gelirden düşülebilir. Sermaye kazancı vergisi (CGT) emlak satışları üzerinden %15 oranında tahsil edilir.

Yaşam ve Çalışma

Oturma izni, başvuru sahibine Yunanistan’da yaşama izni verir, ancak çalışma izni vermez. Ancak, başvuru sahibi Yunanistan’da iş kurabilir.

Özgürlük ve Seyahat

Avrupa’ya ve Schengen bölgesine seyahat etmek için ziyaretçi vizesi almak Orta Doğu, Asya ve Afrika’daki birçok ülkede sorunlu hale gelmiştir. Yunanistan ikamet izni, Avrupa Birliği Schengen bölgesi boyunca seyahat özgürlüğüne izin verir

Önemli: Bu belgedeki içerikler sadece genel bilgi vermek için yazılmıştır ve yasal veya profesyonel tavsiye saplama amacı yoktur. Bu belgedeki bilgilere güvenmenin neticesinde oluşabilecek kayıplar veya zararlar konusunda doğrudan veya dolaylı bir sorumluluk kabul etmiyoruz. Harekete geçmeden önce burada belirtilen ifadeleri teyit ettirmeleri okuyuculara önerilir; özel durumlarınız için uzman tavsiyeleri gerekebilir. Uygun olduğunuzda bizimle iletişime geçmekten lütfen çekinmeyin. © TELİF HAKKI BİLDİRİMİ: Tamamının veya bir bölümünün yeniden üretimi, AbroadBiz önceden yazılı izni olması haricinde kesinlikle yasaktır.

©2018 AbroadBiz Bütün Haklar ve İçerekler AbroadBiz Aittir

Compare

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?