SLOVAKYA

Şirket Kuruluş yoluyla Slovakya Oturma İzni

BAŞKENT

Bratislava

ZAMAN DİLİMİ

Orta Avrupa Zaman Dilimi (UTC+01:00)

YÜZÖLÇÜMÜ

49,035 km²

KONUŞULAN DİLLER

Flemenkçe, İngilizce, Almanca, Fransızca

EN YAKIN ÜLKELER

Çek, Avusturya

KONUM

Avrupa’nın Kuzeybatısı

NÜFUSU

5,432,157

PARA BİRİMİ

Avro

VİZESİZ ÜLKELER

Vizesiz Ziyaret Edilebilen 165 Ülke

Geçici oturma izni size bir ülkeye göç etme ve vizeyle giderseniz kalabileceğinizden daha uzun süre kalma hakkı sağlar. Oysaki Schengen vizesi size Slovak Cumhuriyeti’nde ve Schengen bölgesinde 6 ay içinde en fazla 90 gün kalma olanağı verir. Slovakya oturma izni sahibine geçerli olduğu süre boyunca aralıksız Slovakya’da oturma hakkının yanında Schengen ülkerine de 90 güne kadar seyahat etme hakkı verir. Şirketimiz Slovak yasal çerçevesinin yanı sıra Slovakya oturma izni alma sürecindeki pratik nüansları da anlayarak birçok tartışmalı ve zorlu davayı çözdüğü için, herhangi bir amaçla Slovakya’da geçici ikamet elde etme (Slovakya oturma izni) konusunda kapsamlı bir tecrübeye sahiptir

AbroadBiz Vasıtasıyla Slovakya Oturma izni Almanın Avantajları

Abroadbiz Danışmanlık vasıtasıyla Slovakya oturma izni almanın avantajları:

  1. Biz Türk, İranlı ve Rus müşterilerin Slovakya oturma izni almasına yardım eden Bratislava’daki en büyük şirketiz,
  2. Slovak Yabancılar Polisi’nin neredeyse tüm departmanlarıyla iş tecrübemiz bulunuyor, ve yaklaşımlarındaki farkları ve yerel düzeydeki ek gereksinimleri biliyoruz,
  3. Şirketimizin servisini kullananların Slovakya oturma izni alma ve yenileme sürecinin olumlu sonuçlanması; ilk defa Slovakya oturma izni almak isteyen müşterilerimizin reddedilme sayısı: 2014: 0 ret, 2013: 0 ret, 2012: 0 ret, 2011: 2 ret (1ini mahkemede kazandık); yenileme sürecinde reddedilen müşterilerimizin sayısı: 2014: 0 ret, 2013: 0 ret, 2012: 0 ret, 2011: 0 ret.
  4. Silahlı kuvvetlerin sivil birimleri ve araştırma geliştirme birimleri haricinde herhangi bir amaçla Slovakya’da geçici olarak ikamet etmek isteyen müşterilerimize oturma izni verildi,
  5. Yabancılar yasasındaki değişiklikleri, polisin şirketimizle olan ortaklığı sayesinde pek çok maddesi için pratik yaklaşımlar elde ederek tecrübe ettik.

 

Slovakya İç İşleri Bakanlığının resmi verisine göre, 2013ün sonunda Slovakya’da yasal olarak oturma izni bulunan sadece 71 649 yabancı bulunuyor, bunların 45 492si Avrupa Ekonomik Bölgesi (EEA)’nin vatandaşları ve 26 157si üçüncü ülke yurttaşları, 11 342sinin kalıcı oturma izni varken, 14 561inin geçici oturma izni bulunuyor ve 254ü tolerated oturma izni bulunuyor.

2013 sonuna kadar Slovakya’da geçici oturma izni bulunan üçüncü ülke ( Avrupa Birliği’ne dahil olmayan ülkeler) vatandaşlarının sayıları:

 Ülke200820092010201120122013
Toplam11,55312,98613,61014,36814,08014,481
1Ukrayna
2,5673,1323,2943,5083,6214,021
2Sırbistan2,5183,1033,4073,8903,2363,543
3Rusya5056917809381,0591,201
4
Kore7768979831,0781,1131,128
5Çin
9921,0801,136943817775
6Vietnam1,7251,3171,087868808539
7ABD500479441449451442
8Karadağ130144169220248274
9Hırvatistan86101131162178---
10Türkiye140177184185201233
11İsrail1171189569134217
12Diğer Ülkeler1,4971,7471,9032,0582,2142,188

Slovakya'da Geçici Oturum Amaçları

Slovakya’da geçici oturum izni aşağıdaki amaçlarla alınabilir:

  1. İşletme
  2. İş
  3. Eğitim
  4. Aile birleşimi
  5. AB Mavi Kart
  6. Silahlı kuvvetlerin sivil birimleri
  7. Özel faaliyet
  8. Araştırma ve geliştirme
  9. Yurtdışında yaşayan Slovaklar

Başka bir AB ülkesinde kalıcı oturma izni bulunan bir üçüncü ülke vatandaşı Slovakya’ya göç edebilir ve geçici oturma izni alabilir, ve Slovakya’da yabancılar için pek çok seçenek vardır. Slovakya Yabancılar Polis Departmanı belirli bir amaca dayalı oturma iznine izin verir.

Sonuç olarak, Slovakya’da geçici oturma izninin gerekçesi, örneğin, Slovakya’da CEO değil, yatırımcı veya şirket sahibi durumunda olacağı mülk veya şirket satın alımı olamaz.

Geçici oturma izni başvurusu artık doğrudan Slovakya’ya da yapılabiliyor. Daha önceden (2012’den önce) bu imkan sadece Slovakya’ya giriş yapmak zorunda olmayan yabancılar tarafından kullanılabiliyordu.

Bu bakımdan, Slovakya’ya gitmeden önce geçici oturma izni için gerekli belgeleri hazırlarsak, her şey üç gün içinde halledilebilir, ve Slovakya’da geçici oturma izni için başvurabilirsiniz. Böylelikle Slovak Elçiliği’nden geçici oturma izni belgelerinizi sunmak için randevu almanız (bekleme süresi: 1-8 hafta) gerekmeyeceğinden zaman kazanırsınız, ve belgelerin Elçilikten polise gönderilmesini beklerken (2-6 hafta) de zaman kaybetmezsiniz.

Biz geçici oturma iznine Slovak Konsolosluğu’ndan başvurmanızı önermiyoruz, çünkü Slovak Cumhuriyeti’nin bir diplomatik misyonu olarak, geçici ikamet amaçlı başvuruları kabul etmek için başvuranlarla yasaya uygun görüşme yapmakla ve yazılı not hazırlamakla yükümlüdür ve bu not başvuran tarafından imzalanmalıdır. Bu görüşme bir saatten uzun sürer ve Slovak Konsolosluğu Slovak polisine görüşme hakkında bir not, görüşmenin analizi, yabancı hakkındaki görüşü ve oturma izninin verilip verilmeyeceği konusunda bir öneri göndermelidir.

Oturma izni başvurusu doğrudan Slovakya Yabancılar Polis Departmanından yapılırsa görüşmeye gerek yoktur, eğer polisin sorusu olursa yetkili temsilci olarak şirketimizle iletişime geçer ve uzmanlarımız sorulara cevap verir.

Slovakya’da ikamet izni için başvuru sürecinde, Slovak Konsolosluk çalışanlarının bazen yıllardır toplanması gerekli olmayan belgeleri istediği görülür. Bunun nedeni göçmenlik yasasındaki değişiklikleri takip etmemeleri ve oturma izni için başvuran yabancıların da göç yasasını iyi bilmemeleri veya konsolosluk çalışanlarına istenen belgelerin gerekli olmadığını söylemekten çekinmeleridir.

Polise başvuru yapıldığı sırada teslim edilen belgelerin hiç biri 90 günden eski olmamalı. Başvuru süreci başvuru bildirildiğinde değil, polis tüm belgeleri aldığında başlar. Yukarıda da belirtildiği gibi, bu da oturma iznine konsolosluktan değil doğrudan Slovakya’dan başvurulmasının daha iyi olma nedenlerinden biridir.

Slovakya’da geçici oturma izni alınıp alınamayacağının kararı istisnalar dışında 90 gün içinde sonuçlanır. Yabancılar Polis Departmanının bu süreyi uzatma veya erteleme hakkı vardır, uzatma süresi 30 güne kadar, erteleme süresi 90 güne kadardır ve bazı durumlarda karar verilene kadar sınırsız uzatma hakkı vardır.

Geçici oturma izninin yenilenmesi durumunda ve geçici oturma izni amacının değişmesi durumunda, süresi dolmuş bile olsa son karar verilene kadar önceki oturma izni geçerli kabul edilir.

Çeşitli amaçlar için geçici oturma izninin koşulları aşağıda verilmiştir.

Unutmayın

Yabancı vatandaş geçici oturma izni için gerekli belgelerin toplanma sürecindeki 30 gün içinde, yabancılar polisine Slovakya’da sağlık sigortası olduğuna dair belge ve Slovakya’daki bir kaç sağlık merkezinde muayene edilerek alınan bir sağlık raporu sunmalıdır. Bratislava’da böyle bir tıbbi muayene Avrupa bölgesinde yaşayan yetişkinler için 193 Euro ve 3 yaşından küçük çocuklar için 90 Eurodur. Asya bölgesinde yaşayan vatandaşlar için biraz daha pahalıdır. Üçüncü ülkelerin vatandaşları oturma belgesini aldıktan sonraki üç gün içinde sağlık sigortasına kaydolmalıdır.

 

Slovakya'da İş Amaçlı Oturma İzni

İş faaliyetleri amacıyla alınan geçici Slovakya oturma izni basit Slovakya oturma izinlerinden biridir ve iş göçünün temel tipidir. İş aktiviteleri amacıyla alınan geçici oturma izni Slovakya’da girişimci olarak iş faaliyetinde bulunacak veya bir ticaret şirketini temsil edecek yabancılar tarafından alınabilir. Ancak ticaret şirketi veya kooperatifiyle geçirme oturma izni alacak kişinin arasında istihdam ilişkisi olamaz. 

Sonuç olarak, iş amaçlı Slovakya oturma izni çoğu durumda bir yatırımcı veya bir limited şirketin genel müdürü tarafından alınır. Belirtmek gerekir ki, iş amaçlı Slovakya oturma izni şirket sahibi gibi limited şirket üyeleri (kurucu) tarafından alınamaz, ancak genel müdür gibi şirket adına faaliyette bulunabilecek kişiler tarafından alınabilir.

Eğer Slovakya’da bir özel işletmeniz yoksa veya CEO’su olduğunuz bir şirket yoksa, şirketimiz size geçici oturma izni belgelerinin yanında şirket tescili / tek mülkiyet için gerekli belgeleri hazırlamanız için de yardım edebilir.

Slovakya oturma izni almak için gerekli belgelerden biri, belirli istisnalar haricinde iş planıdır. İş planı, açık yasal gerekliliklere uygun olmalıdır ve iş amacıyla geçici oturma izni başvurusunda bulunurken gereken temel belgelerden biridir.

Yabancılar Polis Departmanı iş amaçlı geçici oturma izni başvurusu sırasında Ekonomi Bakanlığı’na başvuranın işinin Slovak Cumhuriyeti’nin ekonomik ihtiyaçlarına uygun olup olmadığını sormakla yükümlüdür. Bakanlık elimizdeki öncelik alanlarının listesine göre cevap verir.

İş amaçlı Slovakya oturma izni almak isteyen bir yabancı ayrıca iş aktivitesini finansal olarak karşılayacağını kanıtlayan bir belge sunmakla yükümlüdür (hesap durumu onayı).

Slovakya oturma izni yenilenmesi sırasında girişimci – CEO malî taahhütlerini ve önceki vergi dönemi için net karı ispatlamalıdır; ayrıca, harcanabilir gelir aylık hayat minimumunun 60 katından az olmamalıdır. Eğer başvuran bir önceki vergi döneminin tamamında iş faaliyetinde bulunmamışsa, bir önceki vergi döneminde Slovakya oturma izni bulunan her ay için aylık geliri hayat minimumunun 5 katı olmalıdır. Bağımsız tüccarın geliri ise aylık hayat minimumunun 20 katından az olmamalıdır. Bu göstergelere göre, özel girişimciler için Slovakya oturma izni almak CEOlar için olduğundan daha ucuz gibi görünüyor, ancak özel girişimcilerin işletme faaliyetleri ile ilgili tüm olumsuzlukları ve aylık ödeme yükümlülüğü dikkate alınmalıdır, özellikle şirkette birden fazla yönetici bulunuyorsa, CEO’lar için ticari amaçla oturma izni almak özel girişimcilere göre daha karlıdır.

İlk defa alınan Slovakya oturma izni en fazla 3 yıllık olabilir, ancak yabancılar polisi neredeyse her zaman 1 buçuk yıllık sürelerle oturma izni veriyor.

Slovakya oturma izni en fazla üç yıla uzatılabilir, ve bir önceki vergi döneminin kar oranı 3 yılı karşılıyorsa Slovakya oturma izni olabileceği en uzun süreye kadar uzatılıyor.

İş amacıyla Slovakya oturma izni alan bir yabancı Slovakya’da eğitim de alabilir.

Aile Birleşimi Amacıyla Slovakya Oturma İzni

Aile birleşimi amacıyla Slovakya oturma izni almak en güvenli yollardan biridir. Slovak yabancılar polisi, temelde bu izni reddetme hakkına sahip değildir. Çünkü böyle bir ret 4 Kasım 1950 tarihli İnsan Haklarının Korunması ve Temel Özgürlük Sözleşmesi’nin 6. maddesine aykırıdır.

Aile birleşimi amacıyla oturma izni aşağıdaki kişiler tarafından alınabilir:

Evli çiftin en az 18 yaşında olması durumunda, Slovakya topraklarında geçici ya da daimi oturma izni olan bir yabancıyla evli olan kişi;

Slovakya oturma izni olan yabancıların 18 yaşından küçük evlenmemiş çocukları veya eşinin geçici oturma izni bulunan bir yabancı;

18 yaşından küçük bağımlı çocuk;

Kendisinin veya eşinin Slovakya oturma izni bulunan bir yabancının bağımlı çocuğu ve 18-25 yaş arasında, uzun dönemli sağlık sorunlarından dolayı kendisine bakamayan çocuğu;

Aile birleşimi amacıyla Slovakya oturma izni alan bir yabancı nadir durumlar haricinde izni aldıktan hemen sonra Slovakya’da eğitim almaya veya iş faaliyetlerinde bulunmaya başlayabilir. İlk sene için sadece çalışma izniyle çalışabilir, ancak 12 aylık Slovakya oturma izni sonunda çalışma izni ve diğer sınırlamalar olmadan çalışma hakkına sahip olur.

Aile birleşimi amaçlı alınan ilk Slovakya oturma izni süresi de yenilenen Slovakya oturma izni süresi de maksimum 5 yıldır.

Uygulamada, polis,çalışma iznini, başvuruyu yapan kişinin Slovakya oturma izni geçerlilik süresinin sonuna kadar verir.

İş Amaçlı Slovakya Oturma İzni Almak İsteyenler için Abroadbiz Servisi şunları içerir

  • polise sunmak için gerekli belgelerin toparlanması;
  • şirketin yasal belgelerinin tasdiklenmesi;
  • devlet görevi;
  • kurumsal ve kişisel hesapların açılması;
  • Slovakya’da adres kanıtı;
  • Slovakya oturma izni belgelerini dosyalarken polise eşlik edilmesi;
  • Slovakya oturma izni aldıktan sonra kartı almak için polise eşlik edilmesi veya kartın vekaleten alınması;
  • tıbbi muayene sırasında hastaneye eşlik edilmesi;
  • sağlık sigortası belgesi konusunda yardım;
  • tıbbi muayene makbuzunun alınması ve sonucun polise bildirilmesi;
  • iyi hal kağıdının ruhsatlı mahkeme tercümanı tarafından Slovakçaya çevrilmesi;
  • sağlık sigortası onayının polise teslim edilmesi;
  • ticaret kaydı çıktısının polise teslim edilmesi.

Önemli: Bu belgedeki içerikler sadece genel bilgi vermek için yazılmıştır ve yasal veya profesyonel tavsiye saplama amacı yoktur. Bu belgedeki bilgilere güvenmenin neticesinde oluşabilecek kayıplar veya zararlar konusunda doğrudan veya dolaylı bir sorumluluk kabul etmiyoruz. Harekete geçmeden önce burada belirtilen ifadeleri teyit ettirmeleri okuyuculara önerilir; özel durumlarınız için uzman tavsiyeleri gerekebilir. Uygun olduğunuzda bizimle iletişime geçmekten lütfen çekinmeyin. © TELİF HAKKI BİLDİRİMİ: Tamamının veya bir bölümünün yeniden üretimi, AbroadBiz önceden yazılı izni olması haricinde kesinlikle yasaktır.

©2018 AbroadBiz Bütün Haklar ve İçerekler AbroadBiz Aittir

Compare

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?