Şirket Kurma Yoluyla Macaristan Oturma İzni

BAŞKENT

Budapeşte

ZAMAN DİLİMİ

Orta Avrupa Zaman Dilimi (UTC+01:00)

YÜZÖLÇÜMÜ

93,028 km2

KONUŞULAN DİLLER

Macarca (resmi), İngilizce (16%), Almanca (11.2%)

EN YAKIN ÜLKELER

Avusturya, Slovakya, Romanya

KONUM

Orta Avrupa

NÜFUSU

9,919,128

PARA BİRİMİ

Macar Forinti

VİZESİZ ÜLKELER

Vizesiz Ziyaret Edilebilen 152 Ülke

Orta Avrupa’nın kalbinde gelişen bir merkez olan Macaristan, bu kıdemli kıtadaki en çok ziyaret edilen, kültürel olarak zengin ve yerleşmiş ülkelerden biridir. Avrupa Birliği ve Schengen bölgesi üyesi olan Macaristan, dünyada en çok ziyaret edilen 30 yer arasındadır. Ülke, zengin ve çeşitli kültürü (müzik ve filmden, yiyecek ve edebiyata kadar her şey) ve evrensel sağlık hizmetleriyle kıvanç duymaktadır ve Avrupa’nın merkezinde mükemmel bir konuma sahiptir.

İstihdam Amaçlı Macaristan Oturma İzni

İstihdam amaçlı Macaristan oturma izni aşağıdakilere uyan kişiler tarafından alınabilir;

  • Şirket sahibi, önde gelen ofis sahibi veya yönetim üyeleri,
  • bir ticaret birliğinin veya diğer kar amacıyla kurulmuş tüzel kişiliğin temsilci veya denetleyici organı.

Tek izin: Üçüncü ülke vatandaşlarına belirli bir işverenle istihdam ilişkisi kurma ve Macaristan topraklarında kalma yetkisi veren oturma izni

Tekli başvuru prosedürü: Üçüncü ülke vatandaşlarına 180 gün içinde 90 günden fazla Macaristan topraklarında kalma ve üçüncü ülke vatandaşı tarafından sunulan başvuruyu temel alarak belirli bir işverenle istihdam ilişkisi kurmasına izin veren bir prosedür

Macaristan’da iş yapmak için çalışma izni gerekiyor mu?

1. Yönetim Pozisyonu

Şirket sahibi veya şirketin idari konumuna ilişkin herhangi bir direktör veya hisse sahibi Macaristan’da çalışma izni almak zorunda değildir.Yönetim etkinlikleri: anlaşma imzalamak, toplantıya katılmak, çalışanların denetlemek, telefon görüşmeleri yapmak

2. Çalışan Pozisyonu

Müşterilerle etkileşime giren bir şirket çalışanı olarak temsil eden bir çalışanın çalışma izni alması gerekiyor. Çalışan etkinlikleri: ürün satıcısı, restoranda garsonluk,Üçüncü ülke vatandaşlarının çalışma izni alma süreci Sosyal İşler ve Çalışma Bakanlığı’nın 16/2010 (V.13.) numaralı kararnamesiyle düzenlenmiştir.

Macaristan Oturma İzni Başvuru Süreciyle ilgili Bilgiler

Gerekenler: doldurulmuş form, gerekli eklentiler ve başvuru ücretinin ödenmesi

Sağlık engeli olmadığı sürece başvuranın Macaristan oturma izni başvurusunu bizzat yapması gerekiyor.

 

Başvuru anında başvuranın fotoğrafı çekilir, 6 yaşından büyük başvuranların parmak izleri alınır. Başvuran kişinin bu prosedürü hoşgörüyle karşılaması beklenir.

Macar yasasına göre Macaristan oturma izni için sadece Macar elçiliklerinden değil, Macaristan topraklarından da başvurabilirsiniz. Yani Macaristan’da bulunan bir üçüncü ülke vatandaşı başvuru sebebinin aile birleşimi, tıbbi tedavi veya araştırmaysa veya başvuran kişi II. Annex of the Council Regulation (EC) No 539/2001’de belirtilen ülkelerden birinin vatandaşıysa veya kişinin ailesinden biri Macaristan’da yasal olarak kalıyorsa Göç ve Vatandaşlık Bürosu’ndan Macaristan oturma izni başvurusu yapabilir.

Macaristan oturma izni uzatma başvurusu eş zamanlı olarak eklenmiş olan belgelerle oturma izninin sona ermesinden en geç 30 gün önce, Göç ve Vatandaşlık Bürosunun sorumlu bölge müdürlüğüne bizzat yapılacaktır.

Diğer amaçlar için Macaristan oturma izni başvurusu, tek başvuru prosedürü harici, 21 gün içinde bölge müdürlüğü tarafından sonuçlanacaktır. Başvuran kişi oturma iznini yabancılar polis yetkililerinden posta yoluyla kendisine yollamasını isteyebilir veya bizzat bölge müdürlüğünden alabilir.

 

Macaristan Oturma İzni Geçerlilik Süresi

  • İş amaçlı Macaristan oturma izni 3 yıla kadar alınabilir ve 3 yıla kadar uzatılabilir.
  • Macaristan oturma izninin tek izin olarak verildiği durumlara, oturma izninin maksimum süresi 2 yıldır ve 2 yıla kadar uzatılabilir.
  • Macaristan oturma izninin geçerlilik süresine karar verilirken, başvurulan pasaportun geçerlilik süresi dikkate alınır. Oturma izninde belirtilen ikamet süresi, pasaportun geçerlilik süresinin oturma izninin süresininkinden en az 3 ay fazla olması şartıyla belirlenir.

Macaristan Oturma İzni Sahibinin hakları ve Yükümlülükleri

Üçüncü ülke vatandaşı, 180 gün içinde 90 günü aşmamak şartıyla Schengen Üye Devletleri topraklarına vizesiz girme ve kalma hakkına sahiptir.

Ziyaretçi defteri şartları olmadan bir yerde kalan üçüncü ülke vatandaşı, kalış süresi otuz günü geçtiği takdirde konakladığı yeri otoriteye kaydetmekle yükümlüdür. Bu bildirim, Göç ve Vatandaşlık Bürosu sorumlu bölge müdürlüğünde ikamet ettikten sonraki 3 gün içinde, bir başvuru formuyla yapılmalıdır.

Konaklama yerinin kaydı, başvuru formunun üçüncü ülke vatandaşı tarafından onaylanması ile mümkündür. Konaklama kayıtlarının kopyasının üçüncü ülke vatandaşı tarafından saklanması gerekir. Üçüncü ülke vatandaşı, konaklamada değişiklik yaparsa yaptığı konaklama değişikliğini Göç ve Vatandaşlık Bürosu bölge müdürlüğüne 3 gün içinde bildirmekle yükümlüdür.

Macaristan oturma izni bulunan bir üçüncü ülke vatandaşının Macaristan topraklarında çocuğu doğarsa, üçüncü ülke vatandaşı doğumu kaydetmek için aşağıdaki bilgileri bildirmek zorundadır:

      • Çocuğun kişisel bilgileri;
      • Çocuğun seyahat kaydı;
      • Çocuğun barınma adresi.

Üçüncü ülke vatandaşı, Macaristan oturma izni veya seyahat belgelerinin kayıp, hırsızlık veya tahribat durumlarında yabancılar polisi yetkililerine hemen bildirmekle yükümlüdür (göç ve vatandaşlık bürosunun bölge müdürlüğüne). Yabancılar polis yetkilisi bildirimi belgeler. Kayıp veya çalınmış seyahat belgelerinin bulunması durumunda yabancılar polisi yetkililerine hemen bildirilmelidir.

Tek izin, üçüncü ülke vatandaşlarının belirli bir işverenle istihdam ilişkisi kurmasına ve Macaristan topraklarında kalmasına izin verir. Tek izin başvuru sürecinde Macaristan oturma izni ve çalışma izni tek seferde alınır.

Üçüncü ülke vatandaşının tek izin başvuru sürecini uygulayıp uygulayamayacağına yetkililer tarafından karar verilir, örneğin şehirdeki ve işçi merkezleri, istihdamla ilgilenen hükümet büroları ve İstihdam Politikası Bakanlığı

Önemli: Bu belgedeki içerikler sadece genel bilgi vermek için yazılmıştır ve yasal veya profesyonel tavsiye saplama amacı yoktur. Bu belgedeki bilgilere güvenmenin neticesinde oluşabilecek kayıplar veya zararlar konusunda doğrudan veya dolaylı bir sorumluluk kabul etmiyoruz. Harekete geçmeden önce burada belirtilen ifadeleri teyit ettirmeleri okuyuculara önerilir; özel durumlarınız için uzman tavsiyeleri gerekebilir. Uygun olduğunuzda bizimle iletişime geçmekten lütfen çekinmeyin. © TELİF HAKKI BİLDİRİMİ: Tamamının veya bir bölümünün yeniden üretimi, ABROADBİZ önceden yazılı izni olması haricinde kesinlikle yasaktır.

©2018 AbroadBiz Bütün Haklar ve İçerekler AbroadBiz Aittir

Compare

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?