İSPANYA

İspanya’da Yatırım İle Oturma İzni

BAŞKENT

Madrid

ZAMAN DİLİMİ

UTC 0

YÜZÖLÇÜMÜ

505,990 km²

KONUŞULAN DİLLER

İspanyolca(Kastilyanca), İspanya’nın resmi dilidir

EN YAKIN ÜLKELER

Portekiz, Fransa

KONUM

Avrupa’nın güney batısında ve komşu olan ülkeler

NÜFUSU

46,397,452

PARA BİRİMİ

Avro

VİZESİZ ÜLKELER

187 Vizesiz ülke

İspanya’da tam zamanlı yaşamaya karar veren adaylar sağlık sigortasına ihtiyaç duyacaktır. Ancak aileleri, devlet tıbbi bakımı ve okul eğitimi dahil olmak üzere tüm kamu hizmetlerine erişebileceklerdir. Devlet okulu İspanya’daki müfredatı takip eder, ancak  İngilizce eğitim veren uluslararası birçok okul da mevcuttur.

İspanya Hakkında

İspanya, 17 özerk bölgeden oluşan bir güney Avrupa ülkesidir. Portekiz’in batısına, Fransa ve Andorra’nın kuzeyine sınırı vardır. Yaklaşık 47 milyon nüfusa sahip olan İspanya’nın yerel para birimi Avro’dur.

Dünya’nın en büyük 14. ekonomisine sahip olan İspanya uzun zamandır  yaşam maliyeti ve yaşam kalitesi konularında yüksek sıralarda yer alıyor.

İspanya, Avrupa Birliği ve Schengen Bölgesi’ne üye olmanın yanı sıra Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi (CofE), NATO, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD)  Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) de dahil olmak üzere küresel çapta saygın kuruluşların da bir parçasıdır.

Hukuki Zemin

İspanya, 2013 yılında altın vize programını başlattı. Bu program ile 500.000 € ‘luk bir gayrimenkul yatırımı ile aile oturumu için hak kazanılabiliyor. İspanyol yatırımcı vizesi her iki yılda bir yenilenebilir. Beş yıl sonra daimi oturum ve on yıl sonra vatandaşlık kazanmak mümkündür. Vize izninin muhafaza edilmesi ve yenilenmesi için İspanya’da yaşamak gerekli değildir.Vize izninin korunması ve yenilenmesi için İspanya’da yaşama zorunluluğu yoktur.

İspanyol Sürekli Oturma İzni ve Vatandaşlık

Başvuru sahibi, İspanya’da 5 yıl boyunca her yıl en az 6 ay olmak üzere yaşamışsa İspanya’da sürekli oturma izni başvurusunda bulunabilir. Vatandaşlığa ise on yıl boyunca tam zamanlı olarak yaşadıktan sonra başvurulabilir. Geçici oturma izni (altın vize) ülkede yaşamadan kolayca yenilenebilse de, süresiz oturma izni ve vatandaşlık için başvuru sahibi ve ailesinin İspanya’da ikamet etmesi gerekmektedir. Bu nedenle birçok yatırımcı, bu ikamet şart olmadığı bir yer olan Portekiz’i tercih ediyor.

Gayrimenkul Yatırımı

İspanya’da emlakta 500.000 € ‘luk bir yatırım yapılması gerekiyor ve bu konut veya ticari mülk, gelir elde etmek amacıyla kiralanabiliyor. Birden fazla sayıda mülk 500.000 € ‘luk asgari yatırıma ulaşmak için birleştirilebilir. Müşterek alıcılar, yatırımlarını tek bir mülkte birleştirebilir. Mülkiyet asgari tutarı aşan herhangi bir yatırım için ipotek edilebilir.

Yıllar süren fiyat düşüşlerinden sonra gayrimenkul şu anda en düşük fiyatlarında ve İspanyol emlak piyasası önümüzdeki yıllarda sermaye kazancı elde etmek için önemli bir potansiyel durumunda. Yatırımcılar alımlarını dikkatlice değerlendirmelidir. Yatırım yapmak veya kiralamak için mi yoksa yaşam tarzı için mi alım yapılacak detaylı bir şekilde incelenmelidir. Piyasada gayrimenkul yatırımına müteahhitler ve bankalardan birçok teklif var ancak gayrimenkulün lokasyonu ve mülk tipi yatırımın başarısı için kritik öneme sahiptir.

Gereksinimler

Gayrimenkul yatırımına ek olarak, başvuranların temiz bir sabıka kaydına, sağlık sigortasına ve İspanya’da herhangi bir kalış süresini karşılayacak kadar yeterli ekonomik gelire sahip olmaları gerekir. Aynı zamanda başvuranların önceden vize reddinin olmaması veya Schengen bölgesine girişinin reddedilmemiş olması gerekir.

Harç ve Giderler

Başvuru sahibi ve ailesinin  altın vize başvurusunun işlenmesi için avukatlık ücretleri uygulanacaktır. Bu ücretler duruma göre değişecektir. Bir aile başvurusu için yaklaşık 8.000 €’luk bütçe hazırlamanızı öneririz. Ayrıca, devlet işlem ücreti başvuru sahibi başına 70 Avro’dur.

İspanya’da gayrimenkul satın almak, bazı belli vergiler ile damga vergisi ve ücretlerini de beraberinde getirir. Başta VAT(KDV) olmak üzere vergiler için %11-12 oranında pay ayırmanızı tavsiye ediyoruz. Ayrıca, mülk fiyatının  yaklaşık % 1.0’i kadar da devir-temlik işlemi ücreti ödenmelidir.

Süreç

Başvuru sahibinin vize başvurusunda bulunmadan önce yatırım yapması gerekmektedir. Satış sözleşmesi imzalanmadan ve noterde satış tamamlanmadan önce başvuru yapılabilir. Ancak, fonlar İspanya’daki bir banka hesabında yatırıma hazır olmalıdır. Oturma vizesi için başvuru sadece 10 – 15 gün sürmektedir. Bu vize İspanya için yapılan başvurularda iki yıl için verilir ve daha sonra yatırımın sürdürülmesi durumunda 5 yıllık daha yenilenebilir.

AbroadBiz’de bir mülk seçildikten sonra, önerdiğimiz avukatlar mülkle alakalı başvuru sürecini, temlik-devir işlemlerini ve yasal çalışmaları üstlenir. Tipik bir başvuru, kendi aramızda yapacağımız müzakerelerin ardından mülkleri görmek, avukatlarla görüşmek ve bir banka hesabı açmak için İspanya’ya yapılan 3 veya 4 günlük bir ziyareti içerir. Sonrasında altın vize başvurusu İspanya içinde veya İspanya dışındaki bir konsoloslukta yapılabilir.

İspanya Vergiler

Yatırımcılar, herhangi bir yıl içerisinde 183 günden fazla İspanya’da ikamet ettikleri takdirde, dünya çapındaki gelirleri üzerinden vergilendirilecektir. Yerleşik olmayanlar için vergi, kira geliri gibi ülkede elde edilen gelirler üzerinden% 24.75 oranında olarak tahsil edilir. Bu masraflarla azaltılabilir. Sermaye kazançları vergisi (CGT) bir mülkün satışından elde edilen herhangi bir kar için geçerlidir. CGT 50.000 € üzeri gelirler için %24 lük bir orandan başlar ve %27’ye kadar yükselebilir. Yapılabilecek ödenek ve kesintiler vardır. Bir daire için yıllık genellikle  €200-€400 arası bir vergi yerel yönetime ödenir.

Yaşam ve Çalışma

İspanya’da tam zamanlı yaşamaya karar veren adaylar sağlık sigortasına ihtiyaç duyacaktır. Ancak aileleri, devlet tıbbi bakımı ve okul eğitimi dahil olmak üzere tüm kamu hizmetlerine erişebileceklerdir. Devlet okulu İspanya’daki müfredatı takip eder, ancak  İngilizce eğitim veren uluslararası birçok okul da mevcuttur.

Özgürlük ve Seyahat

Altın vize yoluyla kazanılan İspanya oturma izni, Avrupa Birliği Schengen bölgesi boyunca seyahat özgürlüğü sağlar.

Aile Üyeleri ve Tabi Kişiler

Eşiniz, 18 yaşın altındaki çocuklarınız ve 18 yaş üzeri size bağımlı çocuklarınız, İspanyol Oturum İzni’ni sizinle birlikte alabilirler ve böylece İspanya’da okuma / çalışma hakkına sahip olurlar. Ebeveynleriniz de, maddi bağımlılıkları kanıtlandığı takdirde bir İspanya Oturma İzni kazanabilirler. Dünya’nın en güvenli yerlerden biri olarak İspanya ailenize dünyanın en iyi 19. yaşam kalitesini sunuyor.

1. HAFTA

AbroadBiz, başvuru sahibinin herhangi bir yatırım yapması gerekmeksizin bir ön-onay için başvuru sahibinin pasaport fotokopisini önceden tarar. Onay cevabı 24-48 saat içinde verilecektir.

2. HAFTA

Başvuru sürecini başlatmak için bir depozito gereklidir. Gerekli belgeleri sağlamak için tam yardım verilir.

3. HAFTA

Başvuru gönderilir.

4. HAFTA

Banka hesabının açılması, gayrimenkul alımı ve göçmenlik görevlisine sunulması gibi kalıcı oturum için gerekli formaliteler tamamlanır.

8. HAFTA

Avrupa Birliği ikametgah kartı alınır ve ülkede 5 yıl boyunca yılda bir hafta bulunulması gibi gereken kriterler karşılanır.

Önemli Not

Tahmini zaman çizelgeleri vaka bazında farklılık gösterebilir.

Önemli: Bu belgedeki içerikler sadece genel bilgi vermek için yazılmıştır ve yasal veya profesyonel tavsiye saplama amacı yoktur. Bu belgedeki bilgilere güvenmenin neticesinde oluşabilecek kayıplar veya zararlar konusunda doğrudan veya dolaylı bir sorumluluk kabul etmiyoruz. Harekete geçmeden önce burada belirtilen ifadeleri teyit ettirmeleri okuyuculara önerilir; özel durumlarınız için uzman tavsiyeleri gerekebilir. Uygun olduğunuzda bizimle iletişime geçmekten lütfen çekinmeyin. © TELİF HAKKI BİLDİRİMİ: Tamamının veya bir bölümünün yeniden üretimi, AbroadBiz önceden yazılı izni olması haricinde kesinlikle yasaktır.

©2018 AbroadBiz Bütün Haklar ve İçerekler AbroadBiz Aittir

Compare

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?