HOLLANDA

Hollanda Oturma İzni ve Hollanda Göçmenlik

BAŞKENT

Amsterdam

KONUŞULAN DİLLER

Flemenkçe, İngilizce, Almanca, Fransızca

NÜFUSU

16,998,722

ZAMAN DİLİMİ

Orta Avrupa Zaman Dilimi (UTC+01:00)

EN YAKIN ÜLKELER

Belçika, Almanya

PARA BİRİMİ

Avro

YÜZÖLÇÜMÜ

442.6 km2

KONUM

Avrupa’nın Kuzeybatısı

VİZESİZ ÜLKELER

Vizesiz Ziyaret Edilebilen 172 Ülke

Avrupa kıtasının Kuzeybatısında yer alan Hollanda’nın Karayip adalarında da toprakları bulunuyor. Hollanda, Avrupa Birliği’nin en gelişmiş ülkelerinden biri ve küresel olarak hüküm süren ekonomik sıkıntılardan etkilenmeden Avrupa Birliği’nin ekonomik güç merkezlerinden biri olmaya devam ediyor.

Yasal Zemin: Şirket içi Transfer (ICT) ile Hollanda Göçmenlik

Hollanda şirket kurmak Hollanda’da şirket içi transfer yoluyla trainee, şirket temsilcisi veya uzman olarak çalışarak Hollanda göçmenlik istiyorsanız oturma iznine ihtiyacınız var. Hollanda oturma izni almanın koşulları nelerdir ve başvuru süreci nasıldır?

AB içi hareketlilik çerçevesinde, bir şirketin bir branşından Yönergeyi uygulayan (Danimarka, İngiltere ve İrlanda dahil değil) bir başka Avrupa Birliği üyesi ülkeye transfer olabilirsiniz.

Şirket içi transfer yoluyla Hollanda göçmenlik planlıyorsanız işvereninizin sizin adınıza Single Permit için başvurması gerekiyor. Single Permit sayesinde bir yabancı Hollanda oturma izni ve çalışma izni alabiliyor. Single Permit için tek bir yetkiliye başvurmalısınız: IND. IND, Hollanda Çalışanlar Sigorta Kuruluşu’ndan işçi pazarı hususunda tavsiye alır. Hollanda göçmenlik için işvereniniz onaylanmış sponsor olabilir ancak bu zorunlu değildir. Sponsor olarak onaylanmış olmanın bazı avantajları bulunur.

UYGUNLUK VE KOŞULLAR

Hollanda göçmenlik için herkesin uyması gereken birtakım koşullar bulunuyor. Ayrıca, işvereninizin aşağıdaki koşullara uyması gerekiyor:

  • Eğer gerekiyorsa işvereninizin sizin için çalışma izni alması gerekiyor (işveren olmanız için Hollanda da işyeri açmak gerekir).
  • İşvereninizin kuruluşunun Ticaret Sicilinde bulunması gerekiyor ( 2007 Ticaret Sicili Kanunu tarafından gerekli görülüyorsa).
  • AB/Avrupa Ekonomik Alanı veya İsviçre vatandaşı olamazsınız.
  • Hollanda göçmenlik başvurusu yaptığınız sırada ana ikametgahınız AB dışı olmalı.
  • Yönetimde çalışmanız ya da uzman olmanız (kilit personel) veya trainee olmanız gerekiyor.
  • AB dışındaki bir ülkeden Hollanda’daki bir şubeye transfer edilmeniz gerekiyor.
  • Transferinizden önce en az 3 ay AB dışındaki bir şirkette çalışmış olmanız gerekiyor.
  • AB dışında bir ülkede kurulmuş bir şirket ile geçerli bir iş sözleşmeniz bulunmalı veya işvereninizden aşağıdaki detayları içeren bir görevlendirme yazısı almanız gerekiyor:
    • transferinizin süresi ve Hollanda’daki şubenin konumuyla ilgili detaylar;
    • yönetimle alakalı bir pozisyonda ya da uzman olarak ya da trainee olarak çalışacağınızı gösteren detaylar;
    • transfer sürecindeki maaşınız ve diğer çalışma koşulları;
    • transferden sonra aynı şirketin başka bir ülkedeki bir şubesine transfer edilebileceğinizi gösteren detaylar.
  • Transfer edildiğiniz branşta yönetici veya uzman olmak için gerekli vasıflara ve tecrübeye sahip olmalısınız. Trainee olarak çalışacaksanız master diplomanız olması gerekiyor. Düzenlenmiş bir mesleğiniz varsa, profesyonel vasıflarınızın onaylanmış kanıtları bulunmalı.
  • Çalışma süreleri, çalışma ilişkileri ve çalışma koşulları kanunun gerektirdiği şekilde ve sektör ortalamasına uygun olmalı. Başka bir deyişle, maaşların pazar oranlarına uygun olması gerekir. (Hollanda göçmenlik için nitelikli göçmen maaş kriteri)
  • Şirketin Hollanda’daki şubesi transfer edilen çalışanların Hollanda göçmenlik kabulünü kolaylaştırmak için kurulmamış olmalı.
  • Transfer sürecinin büyük bölümünde Hollanda’da bulunmalısınız.
  • İşveren ve Hollanda’daki branş arasında ekonomik faaliyet bulunmalı
  • Şirket içi transfer başvurusundan hemen önce Hollanda’da ikamet etmemiş olmalısınız

Yasal Zemin: Serbest Girişimcilik Yoluyla Hollanda Göçmenlik

Bağımsız girişimcilik yoluyla Hollanda göçmenlik hedefliyorsanız Hollanda oturma izni almalısınız. Hollanda oturma izni almanın koşulları nelerdir ve başvuru süreci nasıl işler?

Hollanda Göçmenlik İçin Uygunluk ve Koşullar

Serbest girişimcilik yoluyla Hollanda göçmenlik alabilmeniz için sunduğunuz ürün ve servislerin Hollanda ekonomisi üzerinde önemli bir katkısının bulunması gerekiyor. Sunacağınız ürün ve servisler Hollanda doğasına göre yenilikçi olmalı. Bunun değerlendirmesi için IND Hollanda Girişim Kurumu (RVO)’ndan tavsiye talep ediyor. RVO burada Ekonomi Bakanlığı yerine işlem yapıyor. Hollanda göçmenlik almanız durumunda Hollanda ekonomisine önemli bir katkınızın olup olmayacağının değerlendirmesi 3 aşamalı puan sistemiyle yapılıyor:

  • Kişisel tecrübe (eğitim, girişimcilik, iş tecrübeleri)
  • İş planı (piyasa analizi, ürün/servis, fiyat, kurum, finans)
  • Hollanda’ya katacağı değer (yenilik, istihdam yaratma, yatırımlar)

 Türk milliyetindenseniz Hollanda göçmenlik ve Hollanda oturma izni için bu puan sistemi geçerli değil.

  • Kendi işinizi veya mesleğinizi yürütmek için gerekli tüm şartları yerine getirmelisiniz (gerekli tüm lisanslara sahip olmalısınız)
  • İş planınızdan, serbest girişimci olarak uzun süreli yeterli ve bağımsız bir gelir elde edeceğiniz anlaşılmalıdır.

Hollanda Vergi Sistemi

Avrupa’da yasal olarak istikrarlı bir kurumlar vergisi oranıyla -ilk 200.000 Avro için %20, ve 200.000 Avro’yu geçen vergilendirilebilir kazançların %25’i- Hollanda vergi sistemi, uluslararası şirketler için cazip özelliklere sahiptir:

  • Çifte Vergi Antlaşması: Çifte vergilendirmeyi önlemek için yaklaşık 100 ikili vergi anlaşması içeren geniş bir ağdır. Türkiye’de bu anlaşmalı ülkelerden biridir ve birçok durumda, temettü, faiz ve telif haklarında stopaj indirimi yapılır ya da tamamen kaldırılır.
  • Hollanda’da önerilen büyük yatırımların vergi sonuçlarında önceden netlik ve kesinlik sağlanabilir.
  • Avrupa merkezleri için hayati önem taşıyan geniş bir katılım istisnası (nitelikli temettü ödemeleri ve sermaye kazanımı için %100 muafiyet) vardır.

Önemli: Bu belgedeki içerikler sadece genel bilgi vermek için yazılmıştır ve yasal veya profesyonel tavsiye saplama amacı yoktur. Bu belgedeki bilgilere güvenmenin neticesinde oluşabilecek kayıplar veya zararlar konusunda doğrudan veya dolaylı bir sorumluluk kabul etmiyoruz. Harekete geçmeden önce burada belirtilen ifadeleri teyit ettirmeleri okuyuculara önerilir; özel durumlarınız için uzman tavsiyeleri gerekebilir. Uygun olduğunuzda bizimle iletişime geçmekten lütfen çekinmeyin. © TELİF HAKKI BİLDİRİMİ: Tamamının veya bir bölümünün yeniden üretimi, AbroadBiz önceden yazılı izni olması haricinde kesinlikle yasaktır.

©2018 AbroadBiz Bütün Haklar ve İçerekler AbroadBiz Aittir

Compare

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?