AVUSTRALYA GÖÇMENLİK

BAŞKENT

Canberra

ZAMAN DİLİMİ

Avustralya Merkez Zaman Dilimi (UTC+09:30)

YÜZÖLÇÜMÜ

7,692,300 km2

KONUŞULAN DİLLER

İngilizce, İspanyolca

EN YAKIN ÜLKELER

Endonezya, Papua Yeni Gine, Yeni Zelanda

KONUM

Pasifik Okyanusu’nun Güney bölgesi

NÜFUSU

24,470,702

PARA BİRİMİ

Avustralya Doları (AUD)

VİZESİZ ÜLKELER

Vizesiz Ziyaret Edilebilen 169 Ülke

Avustralya göçmenlik ile ilgili bilgilere geçmeden önce ülkeyi kısaca tanıyalım. Avustralya Federal Devleti, Avustralya kıtasının anakarası ve birçok daha küçük adadan oluşur. Alan olarak dünyanın en geniş altıncı ülkesidir ve bir kıtanın tamamına hakim tek ulustur. Avustralya modern dünyada demokrasiyi kuran ilk ülkelerden biridir. Avustralya Federal Devleti 1901’de kurulmuştur ve altı eyalet ile birçok bölgeden oluşan istikrarlı, liberal demokratik politik sistemini korumaktadır. Avustralya göçmenlik size, dünyanın en büyük 12. ekonomisine sahip çok gelişmiş ve varlıklı bir ülkede yaşama şansı verir. 2015’te Avustralya, kesintisiz yıllık ekonmik büyümesinde 25. yılına girmiştir, bu büyümenin yıllık ortalaması %2.9’dur. BM’nin İnsani Gelişmişlik Endeksi’nde ikinci sıradadır.

Yeni Zelanda vatandaşları haricindeki tüm yabancı milletlerden insanlar, Avustralya’ya girmeden önce vize almalıdır.

Avustralya Göçmenlik Kapsamında İş inovasyon ve Yatırım (Geçeci) Vizesi (Alt Bölüm 188)

Vize Hakkında

Avustralya göçmenlik kategorilerinden biri olan İş İnovasyon ve Yatırım (Geçici) vizesi (altbölüm 188) İş İnovasyon ve Yatırım Programı’nın bir bölümüdür.

SkillSelect üzerinden bir Niyet Beyanı sunmanız ve bu vizeye başvuru yapmanız için davet edilmeden önce, Avustralya hükümetini temsilen bir eyalet ya da bölge hükümeti ya da Austrade tarafından aday gösterilmeniz gerekmektedir.

Avustralya göçmenlik için bu kategorideki vize beş kategoriyi içerir:

Genel Uygunluk ve Koşullar

Buradaki bilgiler Avustralya göçmenlik kapsamında bir İş İnovasyon ve Yatırım (Geçici) vizesine (altbölüm 199) başvurmak için, davetinizi aldıktan sonra yapmanız gerekenleri anlatır:

Eğer aşağıdaki koşullara uygunsanız vizeyi almaya ve Avustralya göçmenlik için seçilmeye hak kazanabilirsiniz:

  • Avustralya hükümetini temsilen bir eyalet ya da bölge yönetimi veya Austrade tarafından aday gösterildiyseniz
  • Başvuru için davet edildiyseniz
  • Siz (ve ailenizdeki tüm bireyler) başlıca sağlık ve kişilik gereklerini karşılıyorsanız
  • Başvurduğunuz vize kategorisindeki ekstra gereksinimleri karşılıyorsanız.

Sağlık gereksinimleri

Avustralya göçmenlik hakkı kazanmak için başlıca sağlık gereksinimlerini yerine getirmeniz gerekir. Sonuçlar genellikle 12 aylığına geçerlidir.

Bu ayrıca, göç edip etmemelerine bakmaksızın, Avustralya göçmenlik başvurunuza dahil ettiğiniz tüm aile üyeleri için de geçerlidir.

Kişilik gereksinimleri

Avustralya göçmenlik hakkı kazanmak için başlıca kişilik gereksinimlerini karşılamanız gereklidir. 16 yaşınızı doldurduğunuzdan itibaren, son 10 yıl içinde, 12 ay ya da daha uzun süre yaşadığınız her ülkeden bir sabıka kaydı sunmaya hazır olmalısınız. Biz sizden istemeden sabıka kayıtlarını hazır etmeyin.

Bu, size ve göç edip etmemelerine bakmaksızın, başvurunuzda listelediğiniz tüm aile üyeleri için geçerlidir.

Eğer herhangi bir ülkenin silahlı kuvvetlerinde hizmet verdiyseniz, Avustralya göçmenlik başvurunda askeri hizmet kayıtlarının veya terhis belgelerinin onaylı kopyalarını sunmalısınız.

Avustralya değerleri bildirisini imzalama

Avustralya göçmenlik hakkı kazanmak için 18 yaş ve üzerindeyseniz, Avustralya’nın yaşam biçimine saygı göstereceğiniz ve Avustralya kanunlarına uyacağınızı onaylayan Avustralya Değerleri Bildirisi’ni imzalamalısınız. Bu bildiri vize başvuru formuna dahildir. Bildiriyi imzalamadan önce Avustralya’da Yaşam kitabının tarafınızdan okumuş veya biri tarafından size anlatılmış olması gerekir.

Avustralya Devletine olan borçlar

Avustralya göçmenlik hakkı kazanmak için Avustralya Devleti’ne ödenmesi gereken borcunuzun bulunmaması veya vizenin verilmesinden önce Avustralya Devleti’ne olan tüm borcunuzun ödenmesini ayarlamış olmanız gerekir.

Vize İle Yapabilecekleriniz

Avustralya göçmenlik hakkı kazanmak için bu vizeyi aldığınızda yapabilecekleriniz:

  • Yeni bir iş kurma veya var olan bir işi geliştirme ve/veya Avustralya’da yatırım yapma, bir Avustralya eyaleti ya da bölgesi yönetimince belirlenmiş bir yatırım yapma, Avustralya’da uygun görülen yatırımlar yapma veya Avustralya’da uygun görülen bir girişimcilik faaliyetine dahil olma
  • Vizenizin süresi boyunca Avustralya’ya giriş-çıkış yapabilme
  • Aile üyelerini beraberinizde Avustralya’ya getirme
  • İş İnovasyon ve Yatırım (Sürekli) vizesi (altbölüm 888) için başvuru yaparak kalıcı oturma izni isteme

Avustralya Göçmenlik | Vizenin İşlem Süresi

Avustralya göçmenlik hakkı kazanmak için başvurunuzun gerçek işlem süreleri birçok etkene göre değişebilir, örneğin:

  • Başvurunuzu yaparken gereken tüm destekleyici belgeleri sunup sunmadığınıza
  • Herhangi bir ekstra bilgi talebine ne kadar iyi ve çabuk cevap verdiğinize
  • Başvurunuzu desteklemek için sunduğunuz bilgiler üzerinde gereken herhangi bir kontrolü tamamlamanın ne kadar uzun sürdüğüne
  • Özellikle sağlık, kişilik ve milli güvenlikle alakalı, Departman dışındaki alanlarda gerekli ekstra bilgileri almanın ne kadar uzun sürdüğüne
  • Avustralya göçmenlik programında kaç boş yerin mecvut olduğuna.

Lütfen Avustralya göçmenlik işlem sürelerini incelemek için bizim ile irtibata geçin.

Vize Başvurusu
Avustralya’da KonaklayanAvustralya dışında Konaklayan
Düşük RiskYüksek RiskDüşük RiskYüksek Risk
İş İnovasyon ve Yatırım (altbölümler 132, 188 ve 888)9 ay9 ay9 ay9 ay

Altbölüm 188 Altındaki Vizenin Geçerliği

Avustralya göçmenlik için aldığınız bu vize, verildiği tarihten itibaren dört yıl üç ay boyunca geçerlidir.

Not: Eğer Avustralya göçmenlik için, 1 Temmuz 2015 öncesi, herhangi bir kategorideki altbölüm 188 vizesine başvurduysanız, vizeniz dört yıllığına geçerli olacaktır. Bu eğer sizin durumunuzda geçerliyse ve yatırımcı veya büyük yatırımcı kategorisinde bir vizeye sahipseniz, 3 yıl 11 ay sonra, altbölüm 888 kategorisindeki kalıcı vizeye başvurmak için uygun olacaksınız.

Avustralya göçmenlik kapsamında, bu vizeye İş İnovasyon veya Büyük Yatırımcı kategorisi altında sahipseniz ve kalıcı (altbölüm 888) vizesi kriterlerini yerine getirmek için ekstra zamana ihtiyaç duyuyorsanız, kalışınızı bir uzatma kategorisi altında uzatabilirsiniz. Eğer Avustralya göçmenlik kapsamında, bu vizeye Yatırımcı veya Seçkin Yatırımcı kategorileri altında sahipseniz, bu vize için bir kalış uzatma kategorisine başvuramazsınız.

İş İnovasyon kategorisindeki geçici vize sahipleri, iki ekstra yıl için bir kez uzatmaya başvurabilir, böylece vizeniz altı yıla kadar uzar.

  • Büyük Yatırımcı kategorisindeki geçici vize sahipleri, iki ekstra yıl için, toplamda dört ekstra yıllığına olmak üzere, iki kez uzatmaya başvurabilir, böylece vizeniz sekiz yıla kadar uzar.

Her uzatma kategorisi size Avustralya’da iki yıl daha kalma izni verir.

Avustralya Göçmenlik İçin Puan Sistemi

Avustralya göçmenlik puan sisteminde başvuru yapmanız için davet edildiğiniz gündeki yaşınıza göre 30 puana kadar toplayabilirsiniz. İş İnovasyon veya Yatırımcı kategorisinde, eğer 55 yaş ve üzeriyseniz, puanlama sistemi dahilinde yaşınız için puan kazanmaya uygun olmazsınız.

EtkenTanımPuan
Yaş
18–24 yaş
20
25–32 yaş
30
33–39 yaş
25
40–44 yaş
20
45–54 yaş
15
55 ve üzeri
0
İngilizce BecerileriMesleki İngilizce
5
İngilizcede Yeterlilik
10
Nitelikler
Avustralya ticaret belgesi, Avustralyalı bir eğitim kurumundan diploma veya lisans derecesi; veya
tanınmış standarttaki bir eğitim kurumu tarafından tanınmış lisans derecesi
5
Avustralyalı bir eğitim kurumu veya tanınmış standarttaki bir eğitim kurumu tarafından verilmiş işletme, bilim veya tekonolojide lisans derecesi 10
Özel Tasdikler
Aday gösteren eyalet ya da bölgenin resmi dairesi, önerdiğiniz işletmenin, aday gösteren resmi dairenin bulunduğu eyalet ya da bölge için eşsiz ve önemli fayda sağlayıp sağlamadığına karar verebilir
10
Mali varlıklar
Size, eşinize ya da siz ve eşinize birlikte ait, net iş ve kişisel varlıklarınız, önceki iki yılın her birinde en az şu miktardaysa:
800 bin AUD
5
1,3 milyon AUD
15
1,8 milyon AUD
25
2,25 milyon AUD
35
Ciro
Önceki dört mali yıl dahilindeki, en az iki yıllık süre boyunca ana işinizdeki yıllık cironuz en az şu miktardaysa:
500 bin AUD
5
1 milyon AUD
15
1.5 milyon AUD
25
2 milyon AUD
35
Yalnızca İş İnovasyon kategorisi için
İş deneyimi

Vizeye başvurmak için davet edilmeden önce bir veya daha fazla işletmeye sahip olup olmadığınız
Önceki beş yıl içerisinde dört yıldan daha kısa olmamak şartıyla
10
Önceki sekiz yıl içerisinde yedi yıldan daha kısa olmamak şartıyla
15
Yalnızca Yatırımcı kategorisi için
Yatırımcı deneyimi

En az 100 bin AUD’lık geçerli yatırımın elde tutulduğu süre:
Vizeye başvurusu davet tarihinden en az dört yıl öncesinden
10
Vizeye başvurusu davet tarihinden en az yedi yıl öncesinden
15
İş İnovasyon nitelikleri
Vize başvurusu anında
Tescilli patent ya da tasarımlara ait kanıtlar
15
Tescilli markalara ait kanıtlar
10
Ortak girişim sözleşmelerine ait kanıtlar
5
İhracat ticaretine ait kanıtlar
15
Hızlı büyüyen bir şirketin sermayesindeki paya ait kanıtlar
10
Hibe veya girişim sermayesi fonu alındığına dair kanıtlar
10
Eyalet ya da bölge
Özel tasdik (sınırlı yerler)
10

Avustralya göçmenlik puan sisteminde İngilizce yeterliliğiniz için 10, mesleki İngilizceniz için 5 puan alabilirsiniz.

IELTS, PTE Acedemic ve TOEFL IBT’nin her dört bölümü için puan ölçeği, vize başvurusu yapmak için davet edilmenizden önce en fazla üç yıl içerisinde girilmiş tek bir sınav ile gösterilmelidir. Cambridge English: Advanced (CAE) sınavının her dört bölüm için puan ölçeği, 1 Ocak 2015’te veya bu tarihten sonra, ancak vize başvurusu yapmak için davet edilmenizden önce olmak üzere girilen tek bir sınav ile gösterilmelidir. Bu İngilizce sınavlarının her bölümü için ayrı sınav sonuçlarını kabul edilmez.

İki ayrı IELTS sınavı bulunur – akademik sınav ve genel sınav. Yeteneklerinizi değerlendiren yetkili farklı bir uyarıda bulunmadığı taktirde, yalnızca genel sınava girmeniz yeterlidir.

Avustralya göçmenlik puan sisteminde OET sınavına, vize başvurusu yapmak için davet edilmenizden önce en fazla üç yıl içerisinde girilmiş olmalısınız.

Avustralya göçmenlik puan sisteminde eğitime dair nitelikleriniz için, vize başvurusu yapmak için davet edildiğiniz anda aşağıdaki gereksinimleri karşıladığınız taktirde 10 puana kadar elde edebilirsiniz:

  • Avustralyalı bir eğitim kuruluşundan alınmış ticari yeterlik, diploma veya lisans derecesi (5 puan)
  • Bakanlığın geçerli standardı karşıladığına ikna olduğu başka bir eğitim kuruluşundan alınmış lisans derecesi (5 puan)
  • Avustralyalı bir eğitim kuruluşundan alınmış işletme, bilim veya teknoloji lisans derecesi (10 puan)
  • Bakanlığın geçerli standardı karşıladığına ikna olduğu başka bir eğitim kuruluşundan alınmış işletme, bilim veya teknoloji lisans derecesi (10 puan)

Eğer işletme, bilim ve tekonlojide daha yüksek bir diplomaya sahipseniz (örneğin bilim master’ı gibi) ancak bu alanlardan herhangi birinde lisans dereceniz yoksa, 10 puan almak için uygun olmazsınız.

Avustralya göçmenlik puan sisteminde, vize başvurusu yapmanız için davet edilmenizden önceki dönemdeki, belli bir süre boyunca, ilgili işletme veya yatırım deneyiminize dair kanıtlanmış bir geçmişe sahipseniz 15 puana kadar elde edebilirsiniz:

  • İş İnovasyon Kategorisi: deneyim süresi
    • önceki beş yıl içinde en az dört yıl (10 puan)
    • önceki sekiz yıl içinde en az yedi yıl (15 puan)
  • Yatırımcı kategorisi: en az 100 bin AUD’lık uygun görülen yatırımlarda
    • en az önceki dört yıl boyunca (10 puan)
    • en az önceki yedi yıl boyunca (15 puan).

Avustralya göçmenlik puan sisteminde varlıklarınız için puan toplamak için başvuruya davet edilmeden önceki iki mali yılıın her biri için, siz, eşiniz veya siz ve eşiniz birarada, en az aşağıdakiler kadar iş ve kişisel varlığı elinizde bulundurmuş olmanız gerekir:

  • 800 bin AUD (5 puan)
  • 1,3 milyon AUD (15 puan)
  • 1,8 milyon AUD (25 puan)
  • 2,25 milyon AUD (35 puan).

Avustralya göçmenlik puan sisteminde, aday gösterilen ana işletmenizin vize başvurusu için davet edilmenizden önceki dört mali yılın en az ikisindeki cirosu temel alınarak puanlandırılırsınız:

  • 500 bin AUD (5 puan)
  • 1,0 milyon AUD (15 puan)
  • 1,5 milyon AUD (25 puan)
  • 2,0 milyon AUD (35 puan).

Avustralya göçmenlik puan sisteminde Yatırımcı kategorisi için işletme cirosu gereksinimi yoktur.

İş İnovasyon kategorisi için Avustralya göçmenlik puan sisteminin bu bölümünde, vize başvurusu için davet edildiğiniz tarihte, aşağıdaki maddelerin kanıtları size puan kazandırır. Her birinden yalnızca bir kez olmak üzere, birden fazla maddeden puan kazanabilirsiniz:

  1. Tescilli patentler veya tasarımlar (15 puan)
    • Patent ya da tasarım, en az bir yıldır tescilli olmalı
    • Aday gösterilen asıl işletmenizin günlük etkinliklerinde kullanılmış olmalı.
  1. Tescilli markalar (10 puan)
  • Marka en az bir yıldır tescilli olmalı
  • Aday gösterilen asıl işletmenizin günlük etkinliklerinde kullanılmış olmalı.
  1. Ortak girişim sözleşmeleri (5 puan)
  • Sözleşme en az bir yıldır yürürlükte olan resmi bir sözleşme olmalı
  • Girişim için, günlük yönetim ve karar mekanizmasıyla üst düzey bir posizyonda ilgilenmiş olmalısınız
  1. İhracat ticareti (15 puan)
  • Aday gösterilen bir ya da daha fazla ana işletmenizin, önceki dört mali yıldan en az ikisinde, yıllık cirosunun en az %50’si ihracat ticaretinden gelmeli
  1. Hızlı büyüyen işletmeler (yeni kurulmuş ve kısa bir süre içerisinde hızlı büyümeyi deneyimlemiş işletmeler)
  • Aday gösterilen asıl işletmeniz beş yıldan daha uzun süredir tescilli olmamalı.
  • İşletmenin cirosunun ortalama yıllık büyümesi, üç mali yıllık kesintisiz bir süre boyunca, her yıl %20’den fazla olmalı.
  • İşletme, üç yıllık bir dönem içinde en az bir mali yıl boyunca 10 ya da daha fazla tam zamanlı çalışana sahip olmalı.
  1. Yenilikçi bir iş fikri için hibe veya girişim sermayesi fonu makbuzları (10 puan)
  • Bu fon bir start-up şirketinin erken dönemi, ürün ticaretleştirme, iş geliştirme veya iş büyütme için verilmiş olmalı.
  • Hibeler: en az 10 bin AUD’lık bir hibeyi, önceki dört yıl içinde, kendi ülkenizdeki bir devlet organından, belirli koşullar altında almış olmalısınız.
  • Girişim sermayesi fonu: en az 100 bin AUD’lık bir girişim sermayesi fonunu, önceki dört yıl içinde almış olmalısınız.

Avustralya göçmenlik için sınırlı sayıdaki durumlarda, aday gösteren eyalet veya bölge yönetimi önerdiğiniz işletme veya yatırımın, o eyalet ya da bölge için eşsiz ve önemli fayda sağlayacağını belirtebilir. Bu durumda 10 puan elde edersiniz.

Avustralya Göçmenlik İçin Avustralya İçinden veya Dışından Başvuru Ücretleri

Avustralya göçmenlik için aşağıda gösterilen tüm ücretler Avustralya Dolarıdır (AUD).

Vize Altbölümü
Not
Asıl Başvuru Ücreti
İnternet’ten Olmayan Başvuru ÜcretiEkstra Başvuran Ücreti
18 Yaş ve Üzeri
Ekstra Başvuran Ücreti
18 Yaş Altı
Büyük Yatırımcı kategorisi - İş İnovasyon ve Yatırım (Geçici) (Altbölüm 188)
13b7010 $
Yok
3505 $
1755 $
Seçkin Yatırımcı Kategorisi -İş İnovasyon ve Yatırım (Geçici) - (Altbölüm 188)
13b
8410 $
Yok4205 $
2105 $
Yatırımcı Kategorisi - İş İnovasyon ve Yatırım (Geçici) - (Altbölüm 188)
13b4780 $
Yok
2390 $
1195 $
Büyük Yatırımcı - İş İnovasyon ve Yatırım (Geçici) - (Altbölüm 188) –
13c575 $
Yok290 $
145 $
Girişimci Kategorisi -
İş İnovasyon ve Yatırım (Geçici) – (Altbölüm 188)
13b
3600 $
Yok1800 $
900 $
Süresiz -İş İnovasyon ve Yatırım (Kalıcı) (Altbölüm 888)
13d
2305 $
Yok
1155 $
575 $

Notlar:

Avustralya göçmenlik başvuru sahiplerinden, başvuru tarihinde 18 yaşını dolduranlar ve işlevsel İngilizce’ye sahip olmadığı değerlendirilenler için ikinci  taksit:

  • ana başvuru sahipleri 9795 $
  • ikincil başvuru sahipleri 4890 $.

Avustralya göçmenlik başvuru sahiplerinden, başvuru tarihinde 18 yaşını dolduranlar ve işlevsel İngilizce’ye sahip olmadığı değerlendirilenler için ikinci  taksit:

  • ana başvuru sahipleri 9795 $
  • ikincil başvuru sahipleri 4890 $.

Bu, Avustralya göçmenlik başvuru sahibinin, bir altbölüm 188 (İş İnovasyon ve Yatırım Programı (Geçici)) vizesiyle ilgili başvurusu için, vize başvuru ücretinin ikinci taksidini ödememiş olması koşuluna bağlıdır.

Bu vize İş İnovasyon ve Yatırım Programı (Geçici) – (altbölüm 188) vizesine zaten sahip olanlar içindir.

4890 $’lık ikinci taksit aşağıdaki koşullardaki bir Avustralya göçmenlik başvuru sahibi içindir:

  • başvuru tarihinde 18 yaşını doldurmuş; ve
  • işlevsel İngilizceye sahip olmadığına kanaat getirilmiş; ve
  • altbölüm 888 (İş İnovasyon ve Yatırım Programı (Kalıcı)) vizesine hak kazanmak için ikincil kriteri karşılayan; ve
  • altbölüm 888 (İş İnovasyon ve Yatırım Programı (Kalıcı)) vizesi başvurusuna ait, vize başvuru ücretinin ikinci taksidini ödememiş.

4890 $’lık ikinci taksit aşağıdaki koşullardaki bir Avustralya göçmenlik başvuru sahibi içindir:

  • başvuru tarihinde 18 yaşını doldurmuş; ve
  • işlevsel İngilizceye sahip olmadığına kanaat getirilmiş; ve
  • İş Deneyimlerine (İkamet) (DF Sınıfı) dahil bir albölüm vizesine hak kazanmak için ikincil kriteri karşılayan; ve
  • İş Yetenekleri (Geçici) (UR Sınıfı) altbölümünden bir vizeye sahip olmayan.
  • Nitelikli – Bölgesel Bağımsız (Geçici) (UX Sınıfı) vizesine sahip olmayan.

Önemli: Bu belgedeki içerikler sadece genel bilgi vermek için yazılmıştır ve yasal veya profesyonel tavsiye saplama amacı yoktur. Bu belgedeki bilgilere güvenmenin neticesinde oluşabilecek kayıplar veya zararlar konusunda doğrudan veya dolaylı bir sorumluluk kabul etmiyoruz. Harekete geçmeden önce burada belirtilen ifadeleri teyit ettirmeleri okuyuculara önerilir; özel durumlarınız için uzman tavsiyeleri gerekebilir. Uygun olduğunuzda bizimle iletişime geçmekten lütfen çekinmeyin. © TELİF HAKKI BİLDİRİMİ: Tamamının veya bir bölümünün yeniden üretimi, AbroadBiz önceden yazılı izni olması haricinde kesinlikle yasaktır.

©2018 AbroadBiz Bütün Haklar ve İçerekler AbroadBiz Aittir

Compare

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?