fbpx

Amerika Vizesi

Anlaşmalı Ticaretçi Vizesi (E-1)

BAŞKENT

Washington DC

ZAMAN DİLİMİ

UTC

YÜZÖLÇÜMÜ

318,892,103

KONUŞULAN DİLLER

İngilizce, İspanyolca

EN YAKIN ÜLKELER

Meksika, Bahamalar, Kanada, Belize

KONUM

Kuzey Amerika

NÜFUSU

318,892,103

PARA BİRİMİ

ABD doları (USD)

VİZESİZ ÜLKELER

Vizesiz Ziyaret Edilebilen 155 Ülke

ABD Göçmenlik ile Amerikan Rüyasını kendi gözlerinizle görmek için Amerika Birleşik Devletleri’ne taşının! ABD Göçmenlik size sağlam bir ekonomiye, fırsat zenginliğine ve dünyadaki en yüksek yaşam standartlarından birine sahip ve çeşitli kültürlerin kaynaşma noktası olan bu ülkede yaşama şansı verir!

ABD Göçmenlik, dünya çapında fırsatlar ülkesi olarak bilinen Amerika Birleşik Devletleri’ne giriş sağlar. Burası zengin ve çeşitli bir kültüre, dünyanın en güçlü para birimlerinden birine ve dünyadaki en çok rağbet gören pasaportlardan birine sahiptir. Amerikan rüyasını kendi gözlerinizle görmek için ABD’ye taşının.

Burası sağlam bir ekonomiye, fırsat zenginliğine ve dünyadaki en yüksek yaşam standartlarından birine sahip, çeşitli kültürlerin kaynaşma noktası olan bir ülkedir.

ABD Göçmenlik İçin Anlaşmalı Ticaret Vizesi (E-1)

E-1 sınıflandırması ABD göçmenlik dahilinde, anlaşmalı bir ülkenin (Amerika Birleşik Devletleri’yle aralarında bir ticaret ve denizcilik anlaşması olan) vatandaşları, yalnızca kendi hesabına uluslararası ticaretle iştigal etmesi şartıyla Amerika’ya kabul edilir. ABD göçmenlik E-1 sınıflandırmasında, bu kişinin veya nitelikli kurumun bazı çalışanları da bu sınıflandırmaya uygun olabilir. (Bakmakla yükümlü olunan aile üyeleri için lütfen aşağıdaki “E-1 Anlaşmalı Ticaretçi ve Çalışanların Aileleri” bölümüne göz atın)

Anlaşmalı Ticaretçi Vizenin Uygunluk ve Koşullar

ABD göçmenlik E-1 sınıflandırmasına uygunluk için anlaşmalı yatırımcı şunları yapmalıdır:

  • Önemli miktardaki bir ticareti sürdürmek
  • Amerika Birleşik Devletleri ve anlaşmalı ticaretçinin E-1 sınıflandırmasına hak kazanmasını sağlayan anlaşmalı ülke arasında başlıca ticareti sürdürmek

Ticaret, ticaret kalemlerinin Amerika ve anlaşmalı ülke arasında karşılıklı var olan uluslararası takası demektir.  Bunlarla sınırlı olmamakla beraber ticaret kalemleri şunlar olabilir:

  1. Mallar
  2. Hizmetler
  3. Uluslararası bankacılık
  4. Sigorta
  5. Taşımacılık
  6. Turizm
  7. Teknoloji ve aktarımı
  8. Bazı haber toplama faaliyetleri.

E-1 Kategorisindeki Önemli Miktarda Ticaret Koşulu Nedir?

Önemli miktarda ticaret genellikle, büyük uluslararası ticaret kalemlerinin zaman içerisinde birçok işlemi kapsayacak şekilde kesintisiz akışını ifade eder. İşlemlerin parasal değer ya da hacmine yönelik en düşük sınır bulunmaz. Önemli miktar değerlendirilirken işlemlerin parasal değeri önemli bir etken olsa da, daha fazla ağırlık daha çok sayıdaki daha yüksek değere sahip takaslara verilir.

Toplam uluslararası ticaret hacminin %50’sindan fazlası Amerika ile anlaşmalı ülke arasında gerçekleşiyorsa, Amerika ile anlaşmalı ülke arasında Başlıca Ticaret bulunur.

ABD Göçmenlik E-1 Kategorisinde Anlaşmalı Ticaretçinin Çalışanı Olmak İçin Uygunluk Ve Koşullar

ABD göçmenlik E-1 sınıflandırmasına uygunluk için, anlaşmalı ticaretçinin çalışanı şunları yapmalıdır:

  • Asıl yabancı işverenle aynı uyruktan olmak (yabancı işverenin de anlaşmalı ülkenin vatandaşı olması gerekir)
  • İlgili kanundaki ‘çalışan’ tanımına uymalıdır
  • Bir yönetici ya da denetleyici yapıdaki görevlerle uğraşmalı ya da daha düşük yetkili bir pozisyonda görev alıyorsa, özel niteliklere sahip olmalı

Asıl yabancı işveren bir birey değilse bu, Amerika’da bulunan ve anlaşmalı ülkenin uyruğunu taşıyan kişilerin en az %50’sine sahip olduğu bir şirket ya da kurum olmalıdır. Bu pay sahipleri göçmen olmayan anlaşmalı ticaretçi statüsünü elinde bulundurmalıdır. Pay sahipleri Amerika’da değillerse, ülkeye giriş izni istediklerinde göçmen olmayan anlaşmalı ticaretçi olarak sınıflandırılabilir olmalıdırlar.

Yönetici ya da denetleyici yapıdaki görevler, çalışana öncelikle kurumun genel faaliyetleri ya da onun ana bölümlerinden birinde nihai kontrol ve sorumluluk veren görevlerdir.

Özel nitelikler, çalışanın hizmetlerini şirketin verimli işleyişi için çok önemli kılan yeteneklerdir. Bu koşulu karşılayacak, duruma göre değişen belli nitelik ve şartlar bulunur. Bunlarla sınırlı olmamakla birlikte bazıları şunlardır:

  1. Çalışanın faaliyet alanındaki kanıtlanmış deneyim derecesi
  2. Başka kişilerin, çalışanın bu özel yeteneklerine sahip olup olmayışı
  3. Bu özel niteliklerin gerektirdiği maaş
  4. Bu yetenek ve niteliklerin Amerika’da hazır ve mevcut olup olmayışı

Yabancı bir dili ve kültürü bilmek, tek başına bu gereksinimi karşılamaz. Bazı durumlarda belirli bir zamanda gerekli sayılan bir yeteneğin olağanlaşabileceğini ve bu nedenle sonraki zamanlarda nitelikli statüsünden çıkabileceğini unutmayın.

SÜRESİ Kalış Süresi

Hak sahibi anlaşmalı ticaretçiler ve çalışanları, başlangıçta en fazla iki yıllık bir kalış süresi izni alır. Kalış süresi uzatma talepleri her biri en fazla iki yıllık olmak üzere artışlar şeklinde verilir. E-1 kategorisi için uzatma sayısında üst sınır yoktur. Bununla beraber tüm E-1 kategorisi ABD göçmenlik sahipleri, statülerinin süresi dolduğunda veya sona erdiğinde Amerika’dan çıkma niyetini korumalıdır.

Yurtdışına seyehat eden bir E-1 kategorisi sahibi Amerika’ya geri döndüğünde, genellikle otomatik olarak iki yıllık geri kabul süresi alır.

E-1 Statüsünün Hüküm ve Koşulları

ABD göçmenlik kapsamındaki anlaşmalı tüccar veya çalışan kategorisindeki kişiler sadece bu sınıflandırmaya hak kazandığı tarihteki etkinlik için çalışabilir. Bununla beraber bir E-1 çalışanı, aşağıdaki şartlar karşılanıyorsa, aynı zamanda anlaşmalı kuruluşun ana şirketi veya şubesi için de çalışabilir:

  • Kurumlar arasında yerleşik bir ilişki varsa
  • Şubedeki istihdam, yönetimsel, denetimsel veya gerekli yetenekleri gerektiriyorsa
  • İstihdamın hüküm ve koşulları başka bir şekilde değişmediyse.

Aile Uyeleri

ABD göçmenlik anlaşmalı ticaretçi ve çalışan kategorisine hak kazananlara eşlik edebilecek veya sonradan yanlarına gidebilecek kişiler şunlardır:

  • Eşleri
  • 21 yaşını doldurmamış ve evlenmemiş çocukları.

Uyrukları anlaşmalı tüccar veya çalışanla aynı olmak zorunda değildir. Bu aile üyeleri, bakmakla yükümlü olunan kişiler olarak ABD göçmenlik E-1 sınıflandırması talebinde bulunabilir ve bu kabul edilirse genellikle çalışanla aynı kalış süresine hak kazanırlar.

Aile üyeleri eğer zaten Amerika’daysa ve statü değişimi ya da bakmakla yükümlü olunan kişiler E-1 sınıflandırması kapsamında kalış süresi uzatma talep ediyorsa, tek bir ücretli Form I-539 doldurarak başvuru yapabilir.

E-1 çalışanlarının eşleri ücretli Form I-765, Çalışma İzni Başvuru formunu doldurarak çalışma iznine başvurabilir. Onaylanırsa E-1 kategorisindeki birinin eşinin nerede çalışacağı hakkında özel bir kısıtlama bulunmaz.

Yukarıda bahsedildiği gibi ABD göçmenlik E-1 anlaşmalı ticaretçi veya çalışan sınıfındaki biri yurtdışına çıkabilir ve genellikle Amerika’ya geri döndüğünde otomatik olarak iki yıllık izin süresi verilir. E-1 anlaşmalı ticaretçi veya çalışana o anda aile üyeleri de eşlik ediyosa, bunlar Amerika’ya giriş izni istediğinde yeni geri kabul dönemi aile üyelerine işlemeyecektir. Amerika Birleşik Devletleri’nde yasal bir şekilde kalmak için, aile üyelerinin E-1 statüsünde hak kazandıkları kalış süresine dikkat etmeleri ve geçerliliklerinin süresi dolmadan kalış süresi uzatmak için başvuru yapmaları gereklidir.

Önemli: Bu belgedeki içerikler sadece genel bilgi vermek için yazılmıştır ve yasal veya profesyonel tavsiye saplama amacı yoktur. Bu belgedeki bilgilere güvenmenin neticesinde oluşabilecek kayıplar veya zararlar konusunda doğrudan veya dolaylı bir sorumluluk kabul etmiyoruz. Harekete geçmeden önce burada belirtilen ifadeleri teyit ettirmeleri okuyuculara önerilir; özel durumlarınız için uzman tavsiyeleri gerekebilir. Uygun olduğunuzda bizimle iletişime geçmekten lütfen çekinmeyin. © TELİF HAKKI BİLDİRİMİ: Tamamının veya bir bölümünün yeniden üretimi, ABROADBİZ önceden yazılı izni olması haricinde kesinlikle yasaktır.

Bize Ulaşın

+90 212 963 05 52
Size en kısa zamanda geri dönuş yapıcağız

©2018 AbroadBiz Bütün Haklar ve İçerekler AbroadBiz Aittir

Compare

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?