AMERİKA

Yatırım İle Amerika Göçmenlik Programı (EB-5)

BAŞKENT

Washington DC

ZAMAN DİLİMİ

UTC

YÜZÖLÇÜMÜ

318,892,103

KONUŞULAN DİLLER

İngilizce, İspanyolca

EN YAKIN ÜLKELER

Meksika, Bahamalar, Kanada, Belize

KONUM

Kuzey Amerika

NÜFUSU

318,892,103

PARA BİRİMİ

ABD doları (USD)

VİZESİZ ÜLKELER

Vizesiz Ziyaret Edilebilen 155 Ülke

Amerika Oturma İzni ile Amerikan Rüyasını kendi gözlerinizle görmek için Amerika Birleşik Devletleri’ne taşının! Amerika Oturma izni size sağlam bir ekonomiye, fırsat zenginliğine ve dünyadaki en yüksek yaşam standartlarından birine sahip ve çeşitli kültürlerin kaynaşma noktası olan bu ülkede yaşama şansı verir!

Amerika Yatırımcı Göçmenlik Programı (EB-5)

Amerika oturma izni almanın yollarından biri olan bu program, EB-5 İstihdam Temelli Beşinci Tercih Yatırımcı Göçmenlik Programı olarak bilinir. Kongre bu Amerika oturma izni programını yabancı yatırımcılar tarafından yeni iş alanları açılması ve sermaye yatırımı yapılması yoluyla, Amerika ekonomisini canlandırmak üzere 1990’da oluşturdu. 1992’de Kongre, Amerika oturma izni alırken dahil olabileceğiniz ve aynı zamanda Bölgesel Merkez Programı olarak da bilinen Yatırımcı Göçmen Programı’nı oluşturdu. Bu EB-5 vizelerini, ekonomik büyümeyi desteklemek için yapılan önerilerden yola çıkarak USCIS tarafından onaylanmış bölgesel merkezlerle ilişkili ticari şirketlere yatırım yapan katılımcılar için ayırıyor.

Uygunluk ve Koşullar

Amerika oturma izni EB-5 kategorisi başvuru sahiplerinin, programa uygun olabilmesi için aşağıdaki koşulların tümünü yerine getirmesi gereklidir.

  • 21 yaşını doldurmuş olmak;
  • Varlık ve sermaye için yasal kaynak göstermek
  • Yeni ticari şirkete ‘kar amaçlı’ yatırım yapmak
  • İki yıl içinde, nitelikli Amerikalı çalışanlar için en az 10 tam zamanlı iş pozisyonu yaratmak veya olanları elinde tutmak;
  • Doğrudan ya da dolaylı iş pozisyonu yaratmak veya olanları elinde tutmak;
  • Mevcut yatırım seçeneklerinden birini tercih etmek.

EB-5 Programı İçin Yatırım Seçenekleri

Amerika oturma izni EB-5 Yatırımcı Göçmen Programı kategorisi için iki yatırım seçeneği vardır:

1. Yeni Bir Amerikan Ticaret Şirketi Kurmak

Amerika oturma izni EB-5 kategorisinde bu yatırım seçeneğine uygun olmak için, başvuru sahibinin aşağıdaki kriterleri karşılaması gerekir:

  • Yeni bir ticari şirkete 1 milyon Amerikan doları ya da bu şirket, kırsal alanları veya milli ortalamanın en az yüzde 150’si oranında bir işsizliğin olduğu bölgeleri içeren, bir İstihdam Hedefli Ticari Bölge’deyse 500 bin Amerikan doları değerinde yatırım yapmak;
  • En az 10 nitelikli Amerikalı çalışana tam zamanlı iş pozisyonu yaratmak, bu çalışanların ticari şirketin doğrudan elemanı olması gereklidir;
  • Şirketin günlük etkinliklerini ve/veya politika oluşumunu aktif olarak idare etmek.

2. Bölgesel bir merkezde yatırım yapmak

Bölgesel merkezler, Amerika Göçmenlik ve Vatandaşlık Bürosu (USCIS) tarafından ön-onaylanmış yatırım fırsatlarıdır. Amerika oturma izni EB-5 kategorisinde bu yatırım seçeneğine uygun olmak için, başvuru sahibinin aşağıdaki kriterleri karşılaması gerekir:

  • 500 bin Amerikan dolarlık yatırım yapmak;
  • Şirketin en az 10 nitelikli Amerikalı çalışana tam zamanlı iş pozisyonu yaratması gerekir, dolaylı istihdama izin vardır;
  • Şirketin aktif şekilde idare edilmesi gerekli değildir.

Amerika Vatandaşlık Koşulları

Başvuru sahibi başlangıçta iki yıllığına şartlı Amerika oturma izni alır (şartlı Green Card). İki yıl dolmadan önce bu koşulların kaldırılması için başvuru yapılmalıdır. Zamanlamanın doğru olması büyük önem taşır.

Eğer en az son beş yıldır bir koşulsuz  Amerika oturma izni (koşulsuz Green Card) sahibiyseniz, aşağıdaki koşulları yerine getirdiğiniz taktirde vatandaşlık için başvurabilirsiniz:

  • 18 yaşını doldurmuş olmanız;
  • Başvurudan en az üç ay öncesinden beri, eyalet dahilinde ya da ikameti yerinizide yetkisi olan USCIS bölgesinde yaşamanız;
  • Başvurudan hemen öncesinden itibaren en az beş yıldır, bir Green Card sahibi olarak Amerika’da sürekli ikamet etmiş olmanız;
  • Amerika’da, başvurudan hemen öncesindeki beş yıl (60 ay) içerisinde en az 30 aylığına fiziken bulunmuş olmanız;
  • Vatandaşlık başvuru tarihinizden vatandaşlık alma anına dek, kesintisiz olarak Amerika sınırları dahilinde ikamet etmeniz;
  • İngilizce okuyabilmeniz, yazabilmeniz ve konuşabilmeniz, ayrıca Amerika tarihi ve devletini bilmeniz ve anlamanız (yurttaşlık bilgisi);
  • İyi ahlaki değerlere sahip biri olmanız, Amerika Birleşik Devletleri Anayasası’nın ilkelerine sadık olmanız ve kanun kapsamında, ilgili dönemin tamamında Amerika Birleşik Devletleri’nin düzeni ve refahına yardıma hazır olmanız.

Tanımlar

Ticari şirketin anlamı, devam eden yasal işin yürütülmesi için, herhangi kar amaçlı bir etkinliğin oluşturulmasıdır. Bunlarla sınırlı olmamakla birlikte bazıları aşağıdaki gibidir:

  • Şahıs işletmesi
  • Ortaklık (limited veya genel)
  • Holding şirketi
  • Ortak teşebbüs
  • Kurum
  • Kamuya ya da özel mülkiyete ait olan işletme tröstü veya başka bir oluşum.

Bu tanım, bir holding şirketi ve onun tamamen sahip olduğu bağlı ortaklılarından (her bir bağlı ortaklık, devam eden yasal işin yürütülmesi için oluşturulmuş herhangi kar amaçlı bir faaliyetle uğraşıyorsa) oluşan bir ticari şirketi de kapsar.

Not: Bu tanım kişisel mesken sahipliği ve işletmesi gibi ticari olmayan etkinlikleri kapsamaz.

  • Amerika oturma izni EB-5 kategorisindeki yatırımcı göçmenin, Amerika Birleşik Devletleri’ne Şartlı Daimi Oturma İzni sahibi olarak kabulünden itibaren iki yıl içinde nitelikli Amerikalı çalışanlara en az 10 tam zamanlı iş pozisyonu yaratması veya olanları elinde tutması (bazı koşullarda iki yılın dolmasından makul bir süre sonra da olabilir)
  • Doğrudan veya dolaylı olarak iş pozisyonu yaratmak veya olanları elinde tutmak:
    • Doğrudan işler, Amerika oturma izni EB-5 kategorisindeki yatırımcının sermayesini doğrudan yatırdığı ticari şirket dahilinde bulunan nitelikli çalışanlar için gerçek ve tanımlanabilinen işlerdir.
    • Dolayı işler, Amerika oturma izni EB-5 kategorisi yatırımcısı tarafından tamamlayıcı olarak ya da bir bölgesel merkezle bağlantılı bir ticari şirkete yatırılmış sermayenin sonucu olarak yaratıldığı gösterilebilen işlerdir. Yabancı bir yatırımcı bu dolaylı iş hesabını sadece bir bölgesel merkezle bağlantılıysa kullanabilir.

Not: Amerika oturma izni EB-5 kategorisindeki yatırımcılar yalnızca problemli bir şirketteki iş pozisyonlarını elde tutmayı sağlayabilir.

Problemli şirket, en az iki yıldır var olan ve göçmenin I-526 formundaki tarihten önceki 12 veya 24 aylık süre içinde, net zarar eden bir şirkettir. Bu döneme ait zarar, problemli şirketin zarar öncesindeki net ederinin en az yüzde 20’si kadar olmalıdır. Problemli şirketin iki yıl boyunca gerçekten var olup olmadığını belirlemek amacıyla, problemli şirketten karı olan haleflerin, halefi oldukları şirketle aynı zaman dilimi içerisinde var oldukları addedilecektir.

Nitelikli bir çalışan Amerika’da çalışmaya izni olan, bir Amerikan vatandaşı, süresiz Amerika oturma izni sahibi olmuş biri ya da başka bir göçmen türü olabilir. Birey bir koşullu ikamet sahibi, sığınmacı, mülteci veya sınırdışının askıya alınması gereğince Amerika’da ikamet eden biri olabilir. Bu tanım, yatırımcı göçmeni, onun eşini, oğlunu veya kızlarını ya da göçmen olmayan statüsündeki hiçbir yabancıyı (örneğin bir H-1B vize sahibi gibi) veya Amerika’da çalışmaya izni olmayan birini kapsamaz.

Tam zamanlı istihdamın anlamı, nitelikli bir çalışanın yeni ticari şirket tarafından haftada en az 35 çalışma saatini gerektiren bir pozisyonda işe alınmasıdır. Amerika oturma izni dahilindeki Yatırımcı Göçmen Pilot Programı’nda ise, “tam zamanlı istihdam” ayrıca nitelikli bir çalışanın Pilot Program’la ilgili yatırımlarla dolaylı yoldan oluşturulmuş bir pozisyonda işe alınması demek de olabilir.

Önemli: Bu belgedeki içerikler sadece genel bilgi vermek için yazılmıştır ve yasal veya profesyonel tavsiye saplama amacı yoktur. Bu belgedeki bilgilere güvenmenin neticesinde oluşabilecek kayıplar veya zararlar konusunda doğrudan veya dolaylı bir sorumluluk kabul etmiyoruz. Harekete geçmeden önce burada belirtilen ifadeleri teyit ettirmeleri okuyuculara önerilir; özel durumlarınız için uzman tavsiyeleri gerekebilir. Uygun olduğunuzda bizimle iletişime geçmekten lütfen çekinmeyin. © TELİF HAKKI BİLDİRİMİ: Tamamının veya bir bölümünün yeniden üretimi, AbroadBiz önceden yazılı izni olması haricinde kesinlikle yasaktır.

©2018 AbroadBiz Bütün Haklar ve İçerekler AbroadBiz Aittir

Compare

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?