ALMANYA

Almanya Oturma İzni ve Göçmenlik Programları

BAŞKENT

Berlin

ZAMAN DİLİMİ

Orta Avrupa Zaman Dilimi (UTC+01:00)

YÜZÖLÇÜMÜ

83,879 km2

KONUŞULAN DİLLER

Almanca, İngilizce, Macarca

EN YAKIN ÜLKELER

Slovakia, Çek Cumhuriyeti, Avusturya

KONUM

Merkez Avrupa

NÜFUSU

8,578,373

PARA BİRİMİ

Avro

VİZESİZ ÜLKELER

Vizesiz Ziyaret Edilebilen 173 ülke

Almanya göçmenlik için Almanya’da kendi işinizi yapmanın iki yolu vardır:

  1. Serbest girişimcilik (Gewerbetreibender) veya
  2. Freelance (Freiberufler)

İşinizin hangi kategoriye girdiği mesleğinize bağlıdır. Serbest girişimcilik ve freelance çalışmak arasında bazı formalitelerin yerine getirilmesi bakımından farklar vardır ve bu farklar şirketinizin hukuki yapısını etkiler.

Yurtdışındaki Alman elçiliği Almanya göçmenlik için vize başvurunuzu yaşamayı planladığınız bölgedeki yabancılar yetkili kurumuna (Ausländerbehörde) gönderir. Yabancılar yetkili kurumu gerektiğinde diğer acentalarla ve mesleki kuruluşlarla iletişime geçecektir. Almanya’da oturma izni için vize başvuru süreci genellikle 2 ay ile 4 ay arasında sürer. Sonuca göre, yurtdışındaki Alman elçiliği yürütmek istediğiniz meslek için Almanya vizesi alıp alamayacağınıza karar verir. Almanya vizesi genellikle alındıktan sonra 3 ay geçerlidir ve Almanya oturma izni için ülkeye giriş yaptıktan sonra yabancılar yetkili kurumuna gidilerek dönemlik oturma iznine çevrilebilir.

Avustralya, Kanada, İsrail, Japonya, Kore Cumhuriyeti, Yeni Zelanda veya ABD vatandaşıysanız Almanya vizesi almanız gerekmiyor. Bu ülkelerin vatandaşları Almanya’ya vizesiz olarak girip 3 ay içinde Almanya göçmenlik için oturma iznine başvurabilirler.

Yasal Zemin: Serbest Girişimcilik

Almanya’da Oturma izni için Serbest girişimci olarak çalışmak (Gewerbliche Tätigkeit)

Almanya göçmenlik için kendi zanaatkarlık veya perakendecilik işinizi kurmak istiyorsanız (Almanya’da GmbH şirket Kuruluş), işinizin ana merkezinin bulunacağı şehirde veya belediyede işinizi kaydettirmeniz gerekiyor. Zanaat işleri, finansal hizmet sağlayıcıları ve bakım hizmetleri gibi meslekler için belirli koşullara uymanız ve önceden ruhsat almanız gerekiyor. Ruhsat almanızı gerektiren işler için lütfen service-bw anasayfasını ziyaret ediniz. Almanya göçmenlik için ruhsat alma zorunluluğu bazı onaylar almanız, lisansa başvurmanız veya gerekli mesleki vasıflara sahip olduğunuzu kanıtlamanız gerektiği anlamına gelebilir. Bölgenize göre hangi yetkililerle iletişim kurmanız gerektiğini öğrenmek için Authority Finder ‘a göz atabilirsiniz.

Serbest girişimcilik işi kurmak için gerekenler

Almanya’da kendi işinizi kurmanın iki yolu vardır: freelance (Freiberufler) veya serbest girişimci (Gewerbe) olarak çalışabilirsiniz. “Kendi işinizi kurmanın yolları” bölümünde size en uygun olanı bulabilirsiniz.

Almanya göçmenlik için serbest girişimci olarak iş kurmak istiyorsanız, serbest girişim amaçlı oturma iznine başvurmalısınız. Bu izni almak için birtakım genel kriterlere ve iş planınızda ikna edici bir şekilde iş planınızda bulunması gereken aşağıdaki ek kriterlere uymanız gerekiyor:

  • Ürün ve servisleriniz için ticari çıkarlar veya bölgesel talepler olması
  • İş faaliyetlerinizin ekonomiye olumlu yönde katkıda bulunacak olması
  • İşiniz için gerekli finansmanın sermaye veya kredi taahhtü olarak garanti altında olması

Almanya’da Oturma izninizin süresi

 Almanya göçmenlik için başlangıç olarak en fazla 3 yıllığına oturma izni alabilirsiniz, ancak iş fikriniz başarılıysa ve işiniz sonucunda kendinize ve ailenize bakabiliyorsanız oturma izninizin süresi uzatılabilir. 5 sene sonunda Almanya’da süresiz yerleşim izni alabilirsiniz.

Belgeler

Almanya göçmenlik için oturma iznine başvurmak istiyorsanız genellikle aşağıdaki belgelere sahip olmanız gerekiyor:

  • Doldurulmuş başvuru formu
  • Geçerli pasaport
  • İş planı
  • Sağlık sigortası kanıtı
  • Araştırma görevlileri ve akademisyenler için: güncel iş sözleşmesi
  • Alman üniversitelerinden mezun olanlar: diploma fotokopisi
  • 45 yaşından büyük olanlar: ileri yaş hükümlerine uygunluk kanıtı
  • Aşağıdaki konular hakkında da belgelerinizi sunmanızı öneriyoruz:
  • Referanslarınız
  • Girişimcilik tecrübeleriniz

Yasal Zemin: Serbest Meslek (Freie Berufe)

Almanya’da Oturma izni için Freelance olarak çalışmak

Almanya’da pek çok meslek “serbest meslek”(Freie Berufe”) olarak kabul edilir. Bu mesleklerden birine sahipseniz freelancer olarak çalışabilirsiniz. Bu mesleklerden bazıları:

  • tıp, örneğin doktor
  • danışmanlık (hukuk, vergi, ekonomi)
  • teknik veya bilimsel meslekler, örneğin mühendislik
  • bilgi alışverişiyle veya yaratıcılıkla alakalı meslekler örneğin tercümanlık
  • pedagojik meslekler, örneğin bakım hemşiresi

Serbest mesleklerin bir genel bakışına Startup Portal‘dan ulaşabilirsiniz. Bazı meslekler sadece duruma göre analizlerin incelenmesi sonucu serbest meslek olarak kabul edilebilir. Yerel vergi daireniz yaptığınız işin freelance mi serbest girişim mi olduğuna işinize başladıktan sonraki 4 haftada karar verecektir. Bazı meslekler için bazı vasıfların ve mesleki yeterliliklerin kanıtlanması gerekmektedir.

Baden-Wuerttemberg eyaletinin hizmet sayfalarından Almanya göçmenlik için freelance iş kurmanın gereksinimleri, vergi yükümlülükleri ve yasal yapıları hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz. Sitedeki bilgiler tüm Almanya için geçerlidir.

Freelance iş kurmak için gerekenler

Almanya’da kendi işinizi kurmanın iki yolu vardır: freelance (Freiberufler) veya serbest girişimci (Gewerbe) olarak çalışabilirsiniz. “Kendi işinizi kurmanın yolları” bölümünde size en uygun olanı bulabilirsiniz.

Almanya göçmenlik için Freiberufler olarak freelance bir kariyere yatırım yapmak istiyorsanız “freelance çalışma amacıyla oturma izni” (“Aufenthaltserlaubnis zur Ausübung einer freiberuflichen Tätigkeit”)ne başvurmanız gerekir. Girişiminizi ve yaşantınızı finanse edebileceğinizi ve mesleğinizi icra edebilmek için gerekli izne sahip olduğunuzu kanıtlarsanız ruhsatınız onaylanacaktır. 45 yaşından büyükseniz, ileri yaş hükümlerine de uygun olmanız gerekiyor.

Oturma İzninizin Süresi

Başlangıç olarak en fazla 3 yıllığına oturma izni alabilirsiniz, ancak iş fikriniz başarılıysa ve işiniz sonucunda kendinize ve ailenize bakabiliyorsanız oturma izninizin süresi uzatılabilir. 5 sene sonunda Almanya göçmenlik için süresiz yerleşim izni alabilirsiniz.

Belgeler

Almanya göçmenlik için oturma iznine başvurmak istiyorsanız genellikle aşağıdaki belgelere sahip olmanız gerekiyor:

  • Doldurulmuş başvuru formu
  • Geçerli pasaport
  • İş planı
  • Sağlık sigortası kanıtı
  • Araştırma görevlileri ve akademisyenler için: güncel iş sözleşmesi
  • Alman üniversitelerinden mezun olanlar: diploma fotokopisi
  • 45 yaşından büyük olanlar: ileri yaş hükümlerine uygunluk kanıtı
  • Aşağıdaki konular hakkında da belgelerinizi sunmanızı öneriyoruz:
  • Referanslarınız
  • Girişimcilik tecrübeleriniz

Önemli: Bu belgedeki içerikler sadece genel bilgi vermek için yazılmıştır ve yasal veya profesyonel tavsiye saplama amacı yoktur. Bu belgedeki bilgilere güvenmenin neticesinde oluşabilecek kayıplar veya zararlar konusunda doğrudan veya dolaylı bir sorumluluk kabul etmiyoruz. Harekete geçmeden önce burada belirtilen ifadeleri teyit ettirmeleri okuyuculara önerilir; özel durumlarınız için uzman tavsiyeleri gerekebilir. Uygun olduğunuzda bizimle iletişime geçmekten lütfen çekinmeyin. © TELİF HAKKI BİLDİRİMİ: Tamamının veya bir bölümünün yeniden üretimi, AbroadBiz önceden yazılı izni olması haricinde kesinlikle yasaktır.

©2018 AbroadBiz Bütün Haklar ve İçerekler AbroadBiz Aittir

Compare

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?